Veselinović: Poslanici onemogućeni u predlaganju zakona

Janko Veselinović na konferenciji za novinare u holu Skupštine, izjavio da je njegov pokret podneo inicijativu za šest zakona koji do današnjeg dana nisu došli na dnevni red.

„Pokret za preokret predložio je šest zakona koje je potpisala poslanička grupa Ujedinjeni. Prvi zakon je o vraćanju penzija jer su im oduzete nemoralno. Tim smo zakonom predložili da se odredi najmanja penzija od 70 odsto minimalne cene rade. Do današnjeg dana, od seprembra taj zakon nije došao na red“, rekao je Veselinović.

Inicijativa za zakone o eksploataciji ruda

Istakao je da je njegov pokret pre 20 dana podneo inicijativu za pet zakona o eksploataciji ruda i tim zakonom bi bile zabranjene nebezbedne eksploatacije rude, u skladu sa svetskim standardima. Naveo je, takođe, da je u tom predlogu povećanje nivoa rudne rente koji je sada iznosi tri do pet odsto.

„Litijum je isključivo nebezbedna metoda eksploatacije ruda. ne radi se samo o litijumu, jer mi u Srbijimamo eksploataviju 30 ruda od kojih Srbija treba da dobije 50 odsto koncesionih nadoknada. Sada naša zemlja dobija od tri do pet odsto“, rekao je Veselinović.

Dodao je da, umesto  60 miliona evra koliko sada dobija, Srbija bi trebalo da dobija milijardu evra od eksplatacija ruda. „Srbija je Bor i Majdanpek dala Kinezima. U narednih 10 godina od njih, dobiće 4,4 milijardi evra, a Srbija će dobiti pet odsto. Iskopaće 60 tona zlata, koje će vredeti više od četiri milijarde, a Srbija će od toga dobiti mrvice“, naveo je Veselinović.

Prema njegovim rečima, nije normalno da sav novac od iskopavanja zlata i bakra ide u kasu u Beogradu, a da građanima Majdanpeka i Bora ostane samo raskopana zemlja. 

„Predložili smo da deo novca ostane u mestima gde se rude iskopavaju. Nije normalno da Zrenjanin nema ništa od toga što se nafta i gas vade u njegovoj okolini“, poručio je Veselinović.

Naglasio je da se ništa od toga, voljom predsednika Skupštine Vladimira Orlića, nije se pojavilo pred poslanicima.

„Štetu od činjenice da se ne poštuje Poslovnik imaju svi građani Srbije. Borićemo se svim sredstvima da se ovi zakoni nađu pred Skupštinom, pogotovo o vraćanju penzija i o eksploataciji ruda, što je najveća pljačka u istoriji Srbije“, rekao je Veselinović.

(RTS)