Šef diplomatije Surinama u Beogradu – sastao se sa Vučićem, Brnabićevom, Dačićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova, međunarodnog poslovanja i saradnje Republike Surinam Albertom Ramdinom sa kojim je razgovarao o pravcima daljeg razvoja prijateljskih odnosa Srbije i Surinama, kao i o unapređenju bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog značaja.

Predsednik Vučić je na Instagramu objavio da je obavestio surinamskog ministra o pritiscima sa kojima se Srbija suočava.

„Obavestio sam ministra o različitim pritiscima i izazovima sa kojima se Srbija susreće i ponovio značaj odluke Surinama da povuče odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, čime je ta zemlja potvrdila privrženost osnovnim principima međunarodnog prava i Povelje UN“, naveo je Vučić.

Srbija i Surinam su, kako je dodao, opredeljeni da u narednom periodu deluju u pravcu razvoja i intenziviranja kako ekonomske, tako i saradnje u oblastima zdravstva, odbrane, prosvete, poljoprivrede, prehrambene, mašinske i elektro industrije, kao i u IKT sektoru.

I Ana Brnabić se sastala sa ministrom inostranih poslova Republike Surinam

Sa ministrom Surinama sastala se i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Na početku sastanka pohvaljena je dosadašnja saradnja između Srbije i Surinama, a posebno je istaknut značaj uzajamnih odnosa u oblastima diplomatije i ekonomije.

Sagovornici su, kaže se u saopštenju, istakli značaj unapređenje saradnje u različitim oblastima, uključujući poljoprivredu, bezbednost hrane i vode, ITK sektor i povezivanje poslovnih zajednica.

Ministar Ramdin izrazio je interes za jačanje saradnje u navedenim oblastima, posebno u oblasti ekonomije, i izrazio spremnost za buduće korake u tom smeru.

Brnabićeva je izrazila zahvalnost zbog pružene podrške tokom kandidature Srbije za organizaciju Međunarodne svetske izložbe Ekspo2027 u Beogradu i pozvala surinamske predstavnike da učestvuju u promociji kulture i bogatstva svoje zemlje tokom trajanja te izložbe.

Ministar inostranih poslova Republike Surinam čestitao je Ani Brnabić na nedavnom imenovanju i poželeo joj mnogo uspeha u budućem radu.

(RTS)