Obeležavanje Prvog maja – prava radnika ponovo u senci dima sa roštilja

Međunarodni praznik rada – sećanje na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli borbu za osmočasovno radno vreme – u Srbiji je državni praznikod 1945. godine. Povodom praznika zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da najviše žalbi dobija zbog zlostavljanja na radu, nezakonitog otkaza, neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanja prava na odmor, neplaćanja doprinosa.

Znajući za naviku sugrađana da 1. maj provode u prirodi uz roštilj, i aktivisti Saveza samostalnih sindikata Beograda bili su na Adi Ciganliji. Nije bilo mnogo onih koje su zainteresovali. Nameće se pitanje da li to znači da su radnici zadovoljni svojim položajem.

Anketirani građani smatraju da radnici definitivno nisu zadovoljni svojim položajem, ali da je veliki problem i to što nisu zadovoljni time kako rade sindikati.

I sindikalci kažu nije lako biti aktivista.

„Imate situaciju da kada se osnuje sindikalna organizacija u nekoj kompaniji, to su već ‘poluneprijatelji’ poslodavcu i onda se drugim očima gleda na njih od sitnog šikaniranja, premeštanja na druga radna mesta do otkaza“, ističe Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnog sindikata Beograda.

Neki mladi kažu da su čuli za pojam sindikat ali da ne znaju šta on zaista znači.

Ako je suditi po našem podmlatku sindikati će uskoro otići u istoriju. A u istoriju se već odavno naš borac za prava radnika Svetozar Marković i čuveni američki sindikalni lider Džimi Hofa.

(RTS)