Prijem Prištine u Savet Evrope za sada nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara

Na dnevnom redu biće mere koje Savet Evrope (SE) preduzima kao odgovor na napade Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada 2023. godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava, prema danas objavljenom saopštenju. 

Ministri će razmatrati rad SE u oblastima poput ljudskih prava, kao i o saradnji SE i Evropske unije (EU), dok će na kraju sednice Lihtenštajn predati predsedavanje Komitetom Litvaniji.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja takođe učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice SE.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je 16. arila da je usvojila preporuku da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu.

Prema proceduri, nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, PSSE treba da uputi preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

(RTS)