Pred izbore na severu KiM – bojkot, kontejneri i nespokoj

U Kosovskoj Mitrovici je trenutno mirno, ali činjenica da centralne vlasti istrajavaju na izborima, a Srbi na bojkotu, ukazuje da situacija nije normalna, javlja dopisnik RTS-a.

Za Srbe se ništa nije promenilo u odnosu na novembar kada su napustili kosovske institucije na severu. Ističu da je u međuvremenu povećan broj pripadnika specijalnih jedinica policije, da njihovo prisustvo unosi nespokoj.

Organizovanje izbora vide kao još jedan vid pritiska Prištine, jer događaju se mimo njihove volje.

Škole i javne ustanove, uobičajena mesta za glasanje u nedelju će biti zatvorene. Na birališta će u kontejnere raspoređene na desetak lokacija na severu KiM. Obezbeđuje ih policaja.

“Mi imamo operativni plan i na nivou Mitrovica sever i na nivou Kosova, postoji sve i imamo dovoljno policajaca da osiguramo da sve bude u redu“, kaže Veton Eljšani, zamenik komandira policije regiona Sever.

Policijski plan podrazumeva obezbeđivanje biračkog prava, zaštitu života i imovine.

Radojević: Izbori za Srbe ne postoje

Za Srbe, kaže bivši predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević – izbori ne postoje. Bojkot je, ukazuje, demokratski čin i jedan vid demokratskog otpora.

„U prethodnih 10 godina, pokušali smo sve, izlaskom na izbore, učešćem u institucijama, policiji, pravosuđu, na lokalnom nivou, trudili smo se da se borimo za svoja prava kroz institucije i kroz sistem“, kaže Radojević. 

Naša poruka je kaže jasna – želimo da ostanemo svoji na svome, da budemo deo sistema, ali nakon što se formira Zajednica srpskih opština i povuku apsolutno svi specijalci, kojih je pun sever KiM.

Razočarenje u predstavnike međunarodne zajednice

Razočarani su i Srbi na severu i zvaničnici u Beogradu u predstavnike međunarodne zajednice koji ne reaguju na apele i tvrde da će izbori u nedelju biti legitimni.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je pametna i mudra odluka lidera stranke Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovićada ne učestvuje na izborima.

Dodaje da od Srba koji stvarno žive na severu KiM neće izaći više od stotinu. „Kad izlazi jedna posto to je milina od pluralizma, kad se glasa u kontejnerima to je čudo od demokratije“, kaže Vučić.

„Zapad misli da može da natera Srbe da zavole nezavisno Kosovo na silu, da ih nateraju da izađu na izbore neće. Ujedinili su srpski narod, ujedinili su ljude koji drugačije misle“, rekao je Vučić.

Postoji li bilo gde u Evropi ili civilizovanom svetu da se izbori održavaju pod okriljem bezbednosnih snaga, upitala je premijerka Ana Brnabić.

„Dođite u policijsku stanicu pa birajte, a na teritoriji centralne Srbije se bavimo time kako da izgledaju paravani. To su njihovi principi i svaka im čast“, dodaje Brnabićeva.

Izbori neće promeniti status kvo u krajnje zategnutim odnosima Srba sa severa i centralnih vlasti u Prištini. Srbi su kažu rešeni da istraju, a iz Prištine poručuju da Zajednicu srpskih opština ne treba formirati dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost na Kosovu.

Šta sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava

Uporedo sa tenzijama na severu, Srbi su ovih dana pogođeni i odlukom o viznoj liberalizaciji na KiM, jer sa pasošima koje im izdaje Kooordinaciona uprava u Beogradu, ostaju u vakumu, kao jedina skupina kojoj je uskraćeno bezvizno putovanje.

Vlasti u Beogradu od 2009. godine svima koji žive na KiM izdaju pasoše preko Koordinacione uprave, za koje ne važi bezvizni režim.

Koordinaciona uprava je uvedena na zahtev Evropske unije kako bi se sprečio masovni odlazak, pre svih Albanaca.

U civilnom sektoru kažu da bezvizni režim za ovdašnje žitelje od 1. januara, predstavlja olakšavajuću okolnost da Srbi na KiM dobiju biometrijske pasoše koje izdaju vlasti u Beogradu.

„Ili da Beograd ukine Koordinacionu upravu u potpunosti ili da pregovara sa Evropskom unijom o izmeni te direktive. To je jedna od dve opcije koju bi Beograd mogao da preduzme. S tim što jednostrano ukidanje Koordinacione uprave može da donese probleme za bezvizni režim Beograda, u šta ne verujem da će Beograd da se upušta. Jedino sigurno rešenje u tom slučaju ostaju direktni pregovori sa Evropskom komisijom“, kaže Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Srbi inače o tom problemu nerado pričaju pred kamerom.

Neformalno, ako se ne nađe rešenje da i oni sa srpskim dokumentima mogu da putuju bez viza, kažu biće diskriminisani, građani drugog reda.  U suprotnom jedino im preostaje da izvade pasoš koji izdaju vlasti u Prištini.

(RTS)