Položeni venci u Spomen-parku oslobodiocima Beograda; Hil: Poglavlje u srpsko-ukrajinskim odnosima piše se na pozitivan način

Američki ambasador Kristofer Hil, podsećajući i na veliku žrtvu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ali i na pomoć ukrajinskih vojnika u oslobađanju Beograda, naglasio je da smatra da je upravo taj deo istorije stvorio vrstu modernog poglavlja za srpsko-ukrajinske odnose, poglavlja koje je nastavilo da se piše na veoma pozitivan način dok prolazimo kroz veoma teška vremena u svetu.

Hil je rekao da smatra da svi shvatamo da je ovo trenutak istorije u kome svi moraju da kažu da nećemo dozvoliti ovakvu agresiju na Ukrajinu i da ćemo svi učestvovati i učiniti sve da pomognemo Ukrajini.

„U ovim sudbonosnim trenucima svi smo mi Ukrajinci“, rekao je Hil, koji je izrazio zahvalnost i narodu Ukrajine na žrtvi koju je podneo zajedno sa ostalim članovima alijanse u Drugom svetskom ratu, kako bi godine mira bile pred nama.

Podsetio je da su se danas svi okupili da obeleže važnu komemoraciju, dan završetka Drugog svetskog rata.

„Bio je to možda najveći rat na svetu, svakako najokrutniji rat na svetu. Za Srbiju, to je bio posebno brutalan i težak rat. Srbi su morali da oplakuju ljude koje su izgubili i da obnavljaju svoju zemlju, što i danas sa velikim uspehom čine“, rekao je Hil,

Podsetio je da je 1944. ukrajinski front Sovjetske armije učestvovao ili predvodio zajedno sa srpskim snagama u Prvom korpusu, oslobađanje Beograda.

To je kako kaže, takođe bio veoma monumentalan događaj za Srbiju i označio je početak kraja fašizma u Srbiji.

„Naravno, usledilo je još mnogo meseci ratovanja na Sremskom frontu i drugde, veoma dugo i teško vreme posebno za Srbe, ali vreme koje je konačno kulminiralo njihovim potpunim oslobođenjem. Ali to je obeležilo i one ukrajinske snage koje su kroz toliku žrtvu pomogle u oslobađanju, krećući se ravnicom i na kraju učestvujući u oslobađanju Beograda“, podsetio je ambsador.

Hil je naglasio da misli da je upravo taj deo istorije iz Drugog svetskog rata stvorio neku vrstu modernog poglavlja za srpsko-ukrajinske odnose, poglavlje koje je nastavilo da se piše na veoma pozitivan način dok prolazimo kroz veoma teška vremena u svetu.

Tolkač: Pobeda 1945. godine nam je dala dobru lekciju kakvi da budemo

Ambasador Ukrajine Volidimir Tolkač zahvalio je predstavnicima diplomatskog kora sa kojim je danas odao počast žrtvama Drugog svetskog rata uz podsećanje da je Ukrajina samo u tom ratu izgubila više od 8.000.000 građana koji su ginuli i na obalama Dnjepra, Volge, Odre, Save, Dunava.

Tolkač je podsetio da smo tada svi zajedno izdržali pretnju rata i ujedinili smo se protiv veoma velikog neprijatelja za naš svet.

„Pobeda 1945. nam je dala dobru lekciju kakvi da budemo i kako da se ujedinimo, šta možemo da uradimo da nikada više ne započnemo rat“, rekao je Tolkač i podsetio na poruku i tadašnju želju sveta da se više nikada ništa slično ne ponovi, da ne gubimo živote članova naših porodica, naših branilaca, naše dece.

Naglasio je da Ukrajina ceni sve zemlje i prijatelje sa kojima na Dan sećanja i pomirenja može da se seti svih tih žrtava.

„Nažalost, poslednje tri godine ovaj dan obeležavamo u potpunoj okupaciji Ruske Federacije. Izgubili smo živote, naše branioce i živimo pod zločinima ruske vojske i ruskih političkih lidera“, istakao je Tolkač i podsetio da je Ukrajina, nezavisna, suverena zemlja, brutalno napadnuta i žrtva agresije svog suseda Ruske Federacije.

„Voleli bismo da uradimo sve da se ovaj dan nikada ne ponovi u budućnosti. Želeli bismo da živimo u ujedinjenoj Evropi, u ujedinjenom svetu sa svim našim saveznicima, sa svim našim prijateljima u miru i blagostanju“, rekao je Tolkač, koji je zahvalio svim diplomatama koji su se odazvali njegovom pozivu da obeleže Dan sećanja i pomirenja, ali i na podršci koju su Ukrajini pružali poslednje tri godine.

„Hvala što ste pokušali da nam pomognete da odbranimo svoju zemlju naš slobodan izbor da živimo u slobodi i demokratiji“, rekao je Tolkač nakon minute ćutanja za sve žrtve Drugog svetskog rata.

(RTS)