Policija saopštila plan za obezbeđivanje glasanja na izborima na severu KiM

„Svrha ovih planiranja i koordinacije je sprovođenje operativnog policijskog plana, gde Policija Kosova ima za cilj da stvori bezbedno i mirno okruženje za sve građane Kosova, pre, tokom i nakon izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Policijski plan podrazumeva „garantovanje biračkog prava, zaštitu života i imovine, sprečavanje negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost, kao i preduzimanje zakonskih mera protiv nezakonitih radnji i drugo“.

„Ovim planom je predviđeno da se policija angažuje u realizaciji zakonskih obaveza i odgovornosti na profesionalan, transparentan i nepristrasan način za građane i državu, kako bi omogućila slobodno ostvarivanje prava glasa za sve učesnike na izborima“, dodaje se u saopštenju.

Njime se ukazuje da „istovremeno, nadležne institucije podstiču sve građane da sarađuju sa policijom, tužilaštvom, CIK-om i prijavljuju sve nezakonite slučajeve koje se odnose na bezbednost, izborni proces ili čak van njih“.

(RTS)