Pitanja poslanika u Skupštini – od privatizacije EPS-a do francusko-nemačkog predloga za KiM

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući šefu poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, da francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja KiM nema veze sa priznavanjem tzv. Kosova, niti se, kaže, to negde pominje.

Obradović je pitao Brnabićevu šta misli o francusko-nemačkom sporazumu i, kako je rekao, „priznanju lažne države Kosovo“ s obzirom da se, prema njegovim rečima, Vlada nije izjasnila o tome.

Obradović je takođe u Skupštini Srbije pitao i o uvođenju sankcija prema Rusiji, ali i o vojnoj vežbi sa NATO-om u junu.

Povodom predstojeće vojne vežbe, Brnabićeva je rekla da Srbija nije ukinula moratorijum na vojne vežbe sa drugim državama, ali je istakla da veruje da je vežba sa NATO-om u interesu našeg naroda i u interesu Srba na KiM.

Brnabićeva je odgovorila da nikakve veze francusko-nemački sporazum nema sa priznanjem Kosova, niti se to pominje.

„EPS će bolje funkcionisati kao akcionarsko društvo“

Odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine Srbije, predsednica Vlade je naglasila da će EPS bolje funkcionisati kao akcionarsko društvo i da će biti višestruko zaštićeno.

„Apsolutno mislimo da će EPS bolje funkcionisati kao akcionarsko društvo i doduše biće višestruko zaštićena od zloupotreba određenih političkih elita“, tvrdi premijerka.

Među pitanjima poslančke grupe „Moramo“ i ono o otuđenju imovine tog preduzeća.

„Zbog čega ste iz Statuta EPS-a uklonili član koji zabranjuje otuđivanje imovine EPS-a“, upitao je poslanik zeleno levog kluba Radomir Lazović.

„Izvolite, molim vas, nađete mi Statut EPS-a u kom je bio taj član. Da vam kažem poštovani građani, to ne postoji nikada ni u jednom Statutu ne postoji taj član“, tvrdi premijerka.

O infrastrukturnim projektima

O infrastrukturnim projektima interesovao se poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

„Da li u strategijama Vlade Srbije postoji plan za asfaltiranje puta koji bi povezao Sjenicu i Prijepolje“, upitao je Zukorlić.

„Završeno je projektovanje do Duge Poljane i nastavlja se projektovanje i tokom projaktovanja auto-puta insistirali smo da se urade projekti i za pristupne saobraćajnice da što se do sad nije radilo bi se povezala susedna mesta. Znači da kroz projekat auto-puta koji se radi prema Crnoj Gori bude planirano i povezivanje Prijepolja i Sjenice“, odgovorio je ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

O planiranju kadrova u oblasti zdravstva

Na sednici i o planiranju kadrova u oblasti zdravstva. Plan je i da se pojača primarna zdravstvena zaštita, a upućen je i poziv da se prijave mladi lekari.

„Vi imate neke zdravstvene ustanove koje su premašile plan i imate zdravstvene ustanove koje imate stalno otvorene konkurse, ali se niko ne javlja“, navodi ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Na sednici i o iskopavanju litijuma na teritoriji Srbije.

„Niko nije sakrio nikakvu inicijativu za zabranu iskopavanja bilo čega u Srbiji, pa ni litijuma da nikada nisu proveravani jer nikada nisu stigli navodni potpisi u toj nepostojećoj inicijativi”, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavila je i otpočinjanje radova na korićenju reka u Novom Pazaru u narednih nekoliko meseci.

(RTS)