Komazec: Redakciju lista „Jedinstvo“ i dalje progone, prete da će nas izbaciti iz prostorija

Rada Komazec, za sajt Udruženja novinara Srbije, rekla je da ih, nažalost, po drugi put Albanci isteruju iz njihovog radnog prostora.

„Svu našu i pokretnu i nepokretnu imovinu u Prištini oteli su 1999. godine. Sada nas opet progone iz prostora koji smo dobili na korišćenje od Koordinacionog centra za KiM 2003. godine kao list prognanik“, rekla je Komazec.

Prema njenim rečima, pre dva meseca u prostorije Jedinstva došao je njima nepoznati čovek i rekao da je kupio nekretnine koje pripadaju društvenom preduzeću „Luks“, preko Agencije za privatizaciju u Prištini, kao i da je potrebno da se isprazne prostorije.

„U sredu, 8. maja je došao advokat izvesnog Pecija i uz pretnje naložio našim novinarima i zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci, koja se nalazi u istoj zgradi, da do srede 15. maja napuste ove prostorije. Rekao je da će u protivnom doći sa policijom koja bi hapsila ljude i zaplenila imovinu. Mi smo to shvatili kao vid pretnje“, navela je Komazec.

Jedini dnevnik na srpskom jeziku na KiM

Podsetila je da su novinari Jedinstva, jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku na KiM, do sredine 1999. godine radili u svojoj višespratnici Doma štampe u Prištini, na gornjim spratovima.

U jeku ratnih dešavanja, u junu 1999. godine, iz prostorija na višim spratovima su, kaže Komazec, proterani na prvi sprat u jednu prostoriju.

„Tada su se novinari Jedinstva kretali sa propusnicama KFOR-a i izveštavajući rizikovali  živote“, kaže Komazec i navodi da se ni tu nisu dugo zadržali, jer im je KFOR u novembru 1999. godine naložio da napuste i Dom štampe i Prištinu, jer navodno nisu mogli da im garantuju bezbednost.

Odatle su najpre otišli u Zvečan, pa u Kosovsku Mitrovicu, gde je Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju renovirao prostorije i 50 metara kvadratnih dao listu Jedinstvo.

„Ovaj list je 21 godinu u izgnanstvu i u tim prostorijama. Sada nas proteruju po drugi put“, istakla je Rada Komazec.

(RTS)