Gardijan: Srbiji trebalo samo dva dana da reaguje posle dva masovna ubistva

Samo dan nakon besmislenih pucnjava u Srbiji, Aleksandar Vučić je najavio nekoliko mera koje treba da spreče da se tragedija ponovi, navodi se u tekstu Krisa Brauna, aktiviste, advokata i predsednika kampanje „Brejdi“.

Mere uključuju zabranu izdavanja novih dozvola za oružje, strože kazne za ilegalno posedovanje oružja, psihološke provere vlasnika oružja i amnestiju za predaju ilegalnog oružja.

Srbiji je trebalo samo dva dana, posle dve stravične masovne pucnjave, da deluje, ističe list.

Zašto, nakon više od 200 masovnih pucnjava samo 2023. godine, Sjedinjene Američke Države nisu preduzele sličnu sveobuhvatnu akciju, odnosno delovale uopšte, pita se Braun.

Dan za danom, SAD doživljavaju besmisleno oružano nasilje, a ipak je opšteprihvaćeno da će poslanici učiniti malo da spreče sledeću masovnu pucnjavu, navodi list.

Ovo se dešava, ističe, uprkos tome što su Amerikanci jasno dali do znanja da ne žele prazne stolice za svojim stolovima i ne žele da njihova deca dele iskustva i traume sa ratnim veteranima.

Jednostavno rečeno, većina Amerikanaca želi da se preduzmu mere protiv nasilja u vezi sa oružjem, ocenjuje Braun.

Politički uticaj industrije oružja

Razlika između delovanja Srbije i neaktivnosti SAD svodi se na politički uticaj industrije oružja, objašnjava Braun.

SAD ne mogu da preduzmu sveobuhvatne akcije koje favorizuje većina Amerikanaca, uključujući čak i univerzalnu proveru prošlosti, jer je mala, ali moćna manjina poslanika usvojila potpuno protivljenje lobija za oružje razumnim zakonima i propisima o oružju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike