Eskobar: Odlazim krajem meseca, dijalog Beograda i Prištine ključ evrointegracija

Posle tri godine završavam mandat, koji po pravilu traje dve godine, ali sam, nadajući se da ćemo postići značajan napredak u sprovođenju Ohridskog sporazuma zatražio da mi produže još godinu dana, rekao je Gabrijel Eskobar.

„Nažalost nestalo mi je vremena“, rekao je Eskobar, na brifingu za novinare, odbacivši spekulacije da je smenjen sa funkcije ključnog pregovarača u balkanskim političkim procesima, navodeći da je sve detalje njegovog angažmana lako proveriti.

„Sve u tim napisima je laž. Pod jedan – Stejt department mi nije dao otkaz i pod dva – moja supruga nije primila novac ni od jedne strane vlade“, rekao je američki diplomata.

Eskobar je, istovremeno, naveo da još uvek nije poznato ko će ga zameniti na mestu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, ali da će Stejt department nastaviti da podržava evrointegracije svih država Zapadnog Balkana.

Govoreći o problemima u procesu ispunjavanja odredbi Ohridskog sporazuma, Eskobar je naveo ključne obeveze dve strane – od Beograda se očekuje da ne ometa prijem KiM u međunarodne institucije, dok se od Prištine zahteva formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ni jedna od strana nije ispunila obaveze. Očekujemo da izgrade predvidive, normalne i mirne odnose“, rekao je Eskobar, ističući da je nekoliko članica EU zabrinuto zbog činjenice da vlasti u Prištini nisu formirale Zajednicu srpskih opština, što dovodi u pitanje članstvo u Savetu Evrope.

Eskobarova oproštajna konferencija za novinare vremenski se poklopila da izjavom Aljbina Kurtija, koji je tvrdeći da nema problema sa državama Zapada već sa pojedinim diplomatama, još jednom odbacio mogućnost formiranja ZSO.

„Takav stav dovešće samo do daljeg odlaganja glasanja… Diplomate predstavljaju glasnike prestonica. Ohrabrio bih ga da ispuni obaveze koje će svakako morati da ispuni“, rekao je Eskobar.

Komentarišući dvodnevne razgovore evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa Obrajena u Vašingtonu, Eskobar je naveo da SAD snažno podržavaju tok procesa koji je slovački diplomata vešto vodio u dosadašnjem periodu.

Od ključnih tema sa sastanaka naveo je sprovođenje Ohridskog sporazuma, pitanje dinara na KiM, te naveo da bi rešavanje ovih problema imalo prilično jasne pozitivne rezultate, poput donatorske konferencije za obe strane, zatvaranje Poglavlja 35, što bi ubrzalo evropske integracije Srbije i donelo dodatne investicije.

Poseta Si Đipinga usmerena je ka zemljama koje su otvorene za testiranje evroatlantskog jedinstva, ali smo već upozoprili partnere da budu veoma oprezni kada je reč o „kineskoj agendi“, rekao je Eskobar, ističući da je bombardovanje kineske ambasade 1999. godine bila greška.

„Izvinili smo se, rekli da je greška i verujem, platili obeštećenje porodicama… Ali, verujem da je vreme posete nesrećno izabrano, ali i da je to učinjeno namerno“, rekao je Eskobar.

„Rusija nije uzrok problema na Zapadnom Balkanu, ali pokušava da iskoristi probleme koji postoje već 25 godina. Rešavanjem problema zatvorićemo vrata ruskim pokušajima da iskoriste stanje“, rekao je Eskobar.

Što se tiče Srbije, jasno smo rekli da je dobrošla u porodicu evroatlatnskih zemalja, ali i da postoje uslovi, koji se u velikoj meri odnose na pomirenje, vladavinu prava i dobre odnose sa susedima.

(RTS)