Dodeljeni ključevi stanova za ugrožene na KiM

Porodica Zorana Ilića je najbrojnija među dobitnicima novih stanova u Suvom Dolu. Stanari su iz socijalno nezbrinutih porodica, raseljena lica, starije osobe, samohrane majke.

„Dobili smo stan od 100 kvadrata, to su tri sobe, dnevni boravak, nameštaj, tehnika, hrana za šest meseci. Ovo je najbolji projekat do sada“, kaže Zoran Ilić

Jelena Perenčević rekla je da je konačno sa četrdeset i kusur godina dobila svoj krov nad glavom i da će i njen sin imati svoju sobu posle 17 godina.

Trideset i četiri  stana izgrađena su za godinu dana. Kriterijumi za dodelu određeni su u opštini Gračanica.

„U okviru ovih zgrada koje su napravljene imamo još jedan centar za zajednice u okviru koga će biti otvoren minimarket, restoran i dečja igraonica. Ima i kancelarijskog prostora. Planirano je i po 3.000 evra za porodice koje imaju neke ideje ili projekte i da na taj način postanu samoodrživi“, rekla je predsednica opštine Gračanica Liljana Šubarić.

Većina korisnika novih stanova je iz takozvanog kontejnerskog naselja u Gračanici, u kom su živele porodice i pojedinci čiji su kuće i stanovi izgoreli i uništeni tokom 17. marta 2004 godine.

Gradnjom  stanova u Suvom Dolu rešen je problem interno raseljenih lica u opštini Gračanica a samo selo biće bogatije za 50-ak novin stanovnika.

(RTS)