Brnabićeva: Jačanje NATO trupa u BiH i na KiM zabrinjavajuća vest

Ana Brnabić, na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, rekla je da NATO snage guraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN, kao i da znaju da će eventualno njeno usvajanje na Generalnoj skupštini u Ujedinjenim nacijama izazvati dodatne podele i nestabilnosti u BiH.

„Bez obzira na to što će tako nešto biti praktično podrivanje mira i stabilnosti u BiH i na Zapadnom ili celom Balkanu, ne odustaju od toga, ne žele čak ni da odlože, niti da daju šansu dijalogu, već guraju to. Sa druge strane, akumuliraju trupe da bi valjda sprečili neku eskalaciju“, rekla je Brnabićva. 

Naglasila je da se eskalacija sprečava dogovorom, razgovorom i davanjem šanse dijalogu.

„Nemojte da gurate stvari na silu i da pravite presedane koji će sutra koristiti svi ostali da dodatno destabilizuju svet. Umesto što mislite da ste veliki, silni, moćni, da vam se sve može, da nikakva pravila, procedure, zakoni i povlastice ne važe za vas, a da možete sve da rešite trupama, oruđem i nasiljem. Nije dobra poruka“, konstatovala je Brnabić.

„Otvaranje Pandorine kutije“

Istakla je da još ima vremana i da se nada da će čuti poruku da ipak moraju da pokušaju da naprave dogovor i konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, da pre svega moraju da ispoštuju instituciju tripartitnog predsedništva BiH, da ne podrivaju i direktno idu suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu te zemlje.

„I ne znam šta očekuju da bude rezultat toga, osim što očigledno da u stvari ipak znaju da će to podrivati stabilnost, zato što sada odgovaraju na to ne dijalogom, već trupama. Tužno“, konstatovala je Brnabićeva.

Ocenila je da će biti presedan ako uspeju da proguraju rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

„Tada će otvoriti Pandorinu kutiju. Nakon toga, Bog neka im je svima na svetu u pomoći šta će to izazvati“, poručila je Brnabićeva.

(RTS)