Brnabić: Izbori na severu KiM sumrak demokratije, ZSO neće biti formirana u maju

Ana Brnabić je drugog dana posete Dablinu, gde je učestvovala na „Blumberg“ forumu, govorila o sutrašnjim izborima na severu Kosova i Metohije, koje će Srbi, prema najavama, masovno bojkotovati.

„Nedelju vidim kao sumrak demokratije i privid vladavine prava na KiM, od kada je vode privremene institucije Prištine uz pomoć međunarodne zajednice. Čak sam donekle čudno srećna, jer je to konačni kraj šarade koju smo videli prethodnih godina, da organizujete izbore za manje od dva odsto stanovništva, na 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. I ne samo to, Priština direktno krši osnovna prava Srba na KiM, na šta međunarodna zajednica i Kvinta ćute, ili daju saopštenja za medije“, rekla je Brnabić.

Premijerka Brnabić je pozvala narod da ostane miran i dostojanstven.

„Sve su izdržali dostojanstvo, nek Zapad pokaže dokle je stigla kvazi demokratija. Da stavimo tačku na priču vladavine prava, demokratije, principijelnosti. Srbi treba da ostanu mirni i dostojanstveni. Kao i do sada, nisu odgovarali na provokacije, čekali su tu vladavinu prava… Neka proslave taj dan Priština i međunarodna zajednica kao praznik demokratije, pa ćemo videti šta dalje“, rekla je Brnabićeva.

O porukama iz EU i SAD

Na pitanje o oprečnim izjavama predstavnika EU i SAD, pošto je Viola fon Kramon rekla da je greška što Srbi ne izlaze na izbore, dok američki zvaničnici poručuju da nije pravo vreme za izbore, Brnabićeva je rekla da je Fon Kramonova albanski lobista i da su njene „izjave sramotne i uvreda za zdrav razum“.

„U trenutku kada imate više od 300 napada na Srbe na KiM za dve godine, kada imate Srbina u pritvoru godinu i po dana zbog nelegalne gradnje i čoveka koji je na slobodi, a pucao na srpsku decu koja su nosila badnjak, ja nemam šta da kažem. Evropa svaki dan spočitava šta treba da mi radimo na izborima u centralnoj Srbiji. Ja znam kako se oni bave izborima na teritoriji centralne Srbije, jer sam formirala radnu grupu za poboljšanje izbornih uslova. Bave se time gde treba da stoje paravani, šta smeju da rade zvaničnici, ko sme da podrži liste a ko ne… A na KiM, na teritoriji njihovog čeda, imate izbore koji se održavaju u policijskoj stanici“, ukazuje Brnabićeva.

Postoji li to bilo gde u Evropi ili civilizovanom svetu da se izbori održavaju pod okriljem bezbednosnih snaga, upitala je premijerka.

„Dođite u policijsku stanicu pa birajte, a na teritoriji centralne Srbije se bavimo time kako da izgledaju paravani. To su njihovi principi i svaka im čast“, dodaje Brnabićeva.

„Sigurna sam da nećemo dobiti ZSO“

Što se tiče izjave američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da od Prištine očekuje predlog za formiranje Zajednice srpskih opština 2. maja, kada se održava sastanak političkih pregovarača u Briselu, ističe da je sigurna da nećemo dobiti ZSO.

„U decembru su rekli da će biti formirana još u januaru… Već je prošlo pola godine i opet samo što nije. Mislim da nemaju nikakvu nameru. Kad kažu da ZSO treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, ja kažem to nije ZSO po Briselu. ZSO je dogovorena Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. Oni to neće napraviti, nisu želeli, neće ni sada. Da je želela međunarodna zajednica, ZSO bi bila formirana. I to vidimo sada u nedelju. I kada pitaju zašto opada popularnost EU u Srbiji, pa ko će da veruje u te vrednosti“, kaže premijerka.

„Hvala Srbima što ovo trpe i što su dostojanstveni“

Beograd je uvek za dijalog, poručuje Brnabićeva i ističe da se mora čuvati mir i stabilnost, koliko god teško bilo.

„Hvala Srbima na KiM što ovo trpe i što su dostojanstveni. Da smo u bilo kom trenutku ustali sa stola, ne bismo videli ovaj stepen licemerja koji ćemo videti u nedelju, a to je kršenje osnovnih principa demokratije. Svaka čast predsedniku Vučiću koji to trpi i sluša u Briselu. Jedva čekam da se vidim sa Eskobarom da vidim kada će ZSO biti formirana. Meni su u decembru obećali da će biti u januaru, taj januar još nije stigao“, rekla je predsednica Vlade.

(RTS)