Vesić: Impresionirani smo razvojem infrastrukture u Kini, vidimo je kao model ekonomskog rasta

Goran Vesić je u intervjuu za Sinhuu u Beogradu rekao da je učešće Srbije u Inicijativi Pojas i put podstaklo ukupan razvoj Srbije, ali i njenih suseda.

Srbija je ponosna na svoje učešće u Inicijativi Pojas i put, u okviru kojeg su kineske kompanije realizovale mnoge infrastrukturne projekte u zemlji, naveo je Vesić.

Dodaje da su srpski zvaničnici impresionirani razvojem transportne infrastrukture u Kini i da vide tu zemlju kao model ekonomskog rasta.

„Kada povežete državu železnicom i putevima onda imate lakšu migraciju stanovništva, veću mobilnost i ravnomeran razvoj regiona“, rekao je Vesić.

On je istakao da je Kina doprinela tome da Srbija, zahvaljujući svemu što je uradila, beleži prilično visok privredni rast.

Vesić je kao primer uspešne saradnje u Inicijativi Pojas i put naveo brzu prugu između Beograda i Budimpešte.

„Kina, Mađarska i Srbija su uključene u ovaj projekat, koji će omogućiti brzu železničku vezu između naših glavnih gradova, Beograda i Budimpešte. Put će trajati manje od tri sata“, rekao je Vesić.

Kina i Srbija su prošlog oktobra potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će, dodaje Vesić, pružiti velike mogućnosti srpskim i evropskim preduzecima i podstaći izvoz celog regiona u Kinu.

Srbija je zainteresovana za razvoj pametne, ekološki održive infrastrukture i električnih vozila, rekao je Vesić i izrazio nadu da će naša zemlja sarađivati sa Kinom i u tim oblastima.

Vesić je podsetio da se razvija i srpsko-kineski naučno-tehnološki park u Borči i istakao da će taj park privući više kineskih kompanija i povećati saradnju sa Kinom u oblastima u kojima ta zemlja prednjači u svetu.

(RTS)