Četvrta Tink-tenk konferencija, otvorili je Vučević i Li

Konferenciji u kojoj učestvuju predstavnici 15 zemalja sa četiri kontitenta, zajedno sa premijerom Vučevićem, otvorio je kineski ambasador Li, koji je naveo da je poseta predsednika Sija Beogradu osnova za još bolje odnose dve zemlje.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da bismo dostojanstveno branili tekovine međunarodnog prava potrebni su nam prijatelji oni koji će iskreno zastupati ne naše stavove već principe međunarodnog prava.

„Nas je povezalo čelično prijateljstvo ali i krv srpskog i kineskog naroda prolivena nedaleko odavde čiju smo godišnjicu nedavno obeležili. Bombe nismo mi birali ali jesmo kako ćemo odgovoriti. Odogovorili smo tako što je na tom mestu nikao najlepši kulturni centar, kutlura je odogovr na bombe, mir je odogovr na rat, ravnopravnost je odogovr na hegemoniju i demontstraciju sile“, rekao je Vučević.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming kaže da nedavno kada su se separatističke snage na Tajvanu i neke spoljne snage umešale stvorila se nesigurnost u vezi sa statusom Tajvana.

„Lažno su tvrdile da rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nije rešila pitanje Tajvana u tom telu, Srbija je tada čvrstvo stala na stranu međunarodnog prava, pravičnosti i pravde. Čvrsto se držala političke posvećenosti što u potpunosti održava duboko političko poverenje između Kine i Srbije. Kina izražava zahvalnost zbog toga kao i uvek čvrsto će podržati suštinske interese Srbije, suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Li Ming.

(RTS)