Vesić: Građevinarstvo je značajan zamajac u razvoju, svaki uloženi dinar se multiplicira

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da je Međunarodni sajam građevinarstva veoma značajan jer je sve značajnije učešće samog građevinarstva u bruto domaćem proizvodu.

„Znamo da svaki dinar koji se uloži u građevinarstvo se multiplicira puta tri u bruto domaćem proizvodu i jasno je koliko je građevinarstvo sve značajnije. Ove godine već imamo 30.000 izdatih dozvola. To samo govori o tome da je građevinarstvo sve značajnije i da je građevinarstvo značajan zamajac razvoja zemlje“, naveo je Vesić.

Podsetio je da su Izmene i dopune zakona usvojene u julu prošle godine i da je veoma značajno bilo ukidanje konverzije uz naknadu.

„Recimo, svaka peto preduzeće koje je ušlo u konverziju bez znaknade, planira da investira između 1,5 miliona evra, a 28 preduzeća planira da investira preko 5 miliona evra. Zanimljivo je da se očekuje porast broja radnika za oko 50 odsto u tim preduzećima, upravo na osnovu toga, i 66 odsto svih preduzeća koje su dobile ukidanje konverzije bez naknade, investira u dalju proizvodnju“, kistakao je Vesić.

U Beogradu ima više od 2000 gradilišta. Ekspo 2027. je najveće, ali problem postoji sa radnicima.

Vesić kaže da smo u odnosu na prethodnu godinu imali za skoro 50 odsto više dozvola za strane radnike.

„Činjenica je naprosto da strana radna snaga je posledica sve snažnije privrede. Tako da će nama trebati u budućnosti više stranih radnika. Država je odgovorila na zahteve koje smo imali prošle godine. Uprostila je procedura za dolazak stranih radnika“, naveo je Vesić.

Ministar je najavio da će u junu krenuti izgradnja pruge, čija dužina je 18,3 kilometara od Zemun polja koja će povezati nacionalni stadion, Ekspo, odnosno, Aerodrom „Nikola Tesla“ i Surčin, i to je inače prvi deo BG Voza.

„Ekspo će omogućiti da u 2027. budemo prestonica sveta, što će doneti nove poslove našim kompanijama. Ulaganje u brze pruge, u puteve, u sve ono što ulažemo kako bi se Srbija razvijela, jer, upravo, Ekspo jeste zamajac razvoja Srbije u budućnosti“, kaže Vesić.

Nemačka i Austrija trenutno imaju problem zbog kreditiranja, zbog finansiranja jer su svi materijali u građevinarstvu poskupili za 40 odsto.

Vesić kaže da je Srbija interesantna za investicije jer je vlada posvećena investiranju, sastaje se sa investitorima, rešava probleme, i po tome se razlikuje od drugih vlada u regionu i zato u Srbiji je za 30 odsto više građevinskih dozvola nego recimo u Hrvatskoj, iako su oni članica Evropske unije.

Aktivirani su tagovi iz Crne Gore za Srbiju, naši još nisu, iako je bilo obećanje da će 15. april biti i naši u Crnoj Gori.

Vesić kaže da mu je obećano da će do kraja maja moći da se koriste srpski tagovi u Crnoj Gori, a ako to ne bude, kako kaže neko će morati u Putevima Srbije da podnese ostavku zbog toga.

„Očekujem i 15. maja kako su obećali da se aktiviraju tagovi sa Hrvatskom, da naši funkcionišu u Hrvatskoj i Hrvatski u Srbiji. Prvog juna su obećali da će to biti i sa Grčkom, tako da je vreme da ispunjavaju svoja obećanja“, kaže Vesić.

Ceo razgovor sa Goranom Vesićem možete pogledati u video na početku teksta.

(RTS)