Ubrzava se zelena tranzicija i u Srbiji, rastu ulaganja u energiju sunca i vetra

Trogodišnja svetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svet još ne odriče, beleže rast od 15 posto. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra.

„Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu“, navodi direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.

Potrebna skladišta električne energije

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije.

„Skladišta su veoma važna zbog ove varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora“, objašnjava Nebojša Petrović, predsednik Crpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže.

Maksimalno iskoristiti resurse

Povećanje udela čiste energije zahteva i nova tehnološka rešenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sistemima. Sve zahtevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

„Očekuje se da se energetske potrebe sveta utrostruče do 2050, ali isto tako treba maksimalno iskoristiti resurse koje trenutno posedujemo. To je kompletna jedna digitalizacija koja će to sve da isprati, da bi se ta energija maksimalno iskoristila i prenela građanstvu i industriji“, navodi direktor Pametne infrastrukture u „Simens Srbija“ Srdan Srdanović.

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku pokazuje – ovogodišnja globalna ulaganja u energetski sektor biće 2.800 milijardi dolara, od čega će više od 60 odsto novca biti utrošeno u tehnologije čiste energije, a ostatak su investicije u ugalj, naftu i gas.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike