Bojkot u Beogradu ali ne i u drugim gradovima – novi izborni rivali i objašnjenja

Nešto više od mesec dana ostalo je do beogradskih i izbora u 88 opština i gradova a još nije poznato ko će se sve naći na glasačkom listiću. Sve manje se spekuliše, stižu otvorene potvrde. U izbornu trku kreće i pokret „Kreni promeni“.

Odlučili smo se na ovaj korak zato što verujemo da sa ljudima sa kojima smo odbranili prvu zelenu površinu posle mnogo godina i pokrenuli odbrane kada je to delovalo nemoguće, možemo da napravimo tu promenu i u Beogradu, kaže lider pokreta Savo Manojlović.

Na mesto gradonačelnika pretenduje upravo Manojlović. Sreću na tom putu želi mu protivkandidat iz redova naprednjaka.

„Stvarno im želim svu sreću na izborim. Mislim da je za pohvalu kada neko spreman da kritikuje i daje predloge da uđe u političku igru jer samo tako možete da promenite stvari“, kaže Aleksandar Šapić.

U zeleno-levom frontu nisu iznenađeni Manojlovićevom odlukom da na izbore izađe i to samostalno. Saradnju, najpre, vide u kontroli izbora. A deo koalicije SPN, koji učestvuje na izborima Bira borbu – kako kaže njihov slogan.

„Imam neku vrstu poštovanja prema kolegama koje su odlučile da bojkotuju izbore, ali moram da kažem da je zaista čudna ideja da se u nekim gradovima bojkotuje a u nekima ne bojkotuje. To malo dovodi do zabune birače. Moj poziv njima je da ako ima još prostora i ako mogu da promen ovu odluku i da nam se pridrože u borbi“, ističe kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović.

Tu situaciju pojašnjava koalicija NADA, koja, pored SSP-a, Srbija centra i stranke Zajedno bojkutuje izbore. Pozivaju se na dokument koji su potpisali sa Proglasom i tačku 4 – ukoliko se ne promene izborni uslovi, ne ide se na izbore.

„Ovo što smo potpisali važi samo za Beograd. Mi smo dali preporuku svim našim lokalnim odborima da ne izlaze na te izbore ali oni imaju autonomno pravo da donesu odluku u skladu sa svojim mogućnostima i svojim obavezom“, kaže Predrag Marsenić iz koalicije NADA.

Šest od devet članica koalicije „Srbija protiv nasilja“ se odlučilo da uđe u izbornu trku. Dok analitičari analiziraju kome bi podela opozicije mogla da koristi ili bar manje šteti, predsednik države sa distance gleda na 2. jun i spekulacije da je doprineo raskolu.

Moji snovi se tiču napretka Srbije a ne straha od političkih protivnika ili straha od izborne utkamice. Ne znam ni ko ide na izbore. Nisam cepao opoziciju, to je pitanje za njih. Ali svi oni ujedinjeni znali su da gube izbore u Beogradu, kaže Aleksandar Vučić.

Usvajanjem izmena Zakona o lokalnim izborima stekli su se uslovi da se svi lokalni izbori predviđeni za jul i avgust, spoje s beogradskim 2. juna. Pre tri nedelje raspisani su za glavni grad, čeka se raspisaivanje ostalih.

(RTS)