Završnica vežbe „Vihor 2024“ – nova ratna tehnika i bojeva gađanja na Pešteri

Na vežbi „Vihor 2024“ učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, „Vihor 2024“ je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih vežbi koje izvodi Vojska Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vežbi prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić. Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, i komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš prisustvuje Danu visokih zvanica na vežbi „Vihor 2024“.

Vežba se izvodi na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija, navelo je Ministarstvo odbrane.

Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „Miloš“, „Lazar-3“, MRAP, samohodna haubica 155 mm „Nora-B52“, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamvi“.

Na vežbi su angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „Orao“, „Super Galeb G-4“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „Gama“ i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i „PANCIR-S1“, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „Repelent“.

Vežba „Vihor 2024“ je, između ostalog, prilika da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka“, kiler dron „osica“, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „komarac“.

Združena taktička vežba „Vihor 2024“ je počela 8. aprila i trajaće do 21. aprila.

(RTS)