Srbi, proterani iz Svinjara, obeležavaju seosku slavu u hramu Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Od 580 Srba koji su u 140 kuća živeli u Svinjaru, na samo tri kilometra od centra severnog dela Kosovske Mitrovice, danas nema nijednog Srbina.

„Garantovali su nam bezbednost, Francuski Kfor, međutim od te bezbednosti nije bilo ništa. Sve što su ljudi dobili kao donaciju, sve je to spaljeno, pokradeno, računajući i traktore, krave sa teladima. Počeli i napadi negde krajem oktobra. I ja sam bio tamo pa sam se vratio, nisam bio siguran da ću kad legnem da ujutru osvanem“, priča Milorad Radivojević iz Svinjara.

Radomir Marković, 73-godišnjak, koji je rođen u Svinjaru, tvrdi da je ovo bilo jedno od najbogatijih sela na Kosovu i Metohiji. Meštani su imali 700 hektara oranica, irigacioni sistem Ibar Lepenica, stočarske farme.

„Tamo nam je sve ostalo. Teško je, sve ruševine, sve spaljeno. Policija nas je pratila, ali onih dva, tri sata ostanemo tamo, opustimo se, vratimo u detinjstvo koje smo tamo proveli“, podseća se Marković.

Seosku slavu meštani Svinjara obeležavaju svakog devetog četvrtka od Vaskrsa.

„Vekovima smo tamo održavali molitvu, sekli kolač, a sad zbog bezbednosnih razloga odlučili smo da ovde održimo to“, kaže Milorad Vasić, kolačar.

Anđelija Anđelković poručuje da će čim prilike to budu dozvolile oni tamo proslaviti molitvu.

„Nadamo se iduće godine“, očekuje Anđelkovićeva.

Ove godine okupili su se u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice. Presečen je kolač, održana molitva za zdravlje i litija oko crkve. 

(RTS)