Povišene mere bezbednosti u celoj Evropi, na ulicama Srbije i vojna policija

Uprkos zaključku da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna, na trgovima i ulicama većih gradova, na železničkim stanicama, u tržnim centrima i svim prometnim mestima, pojačano je prisustvo vojne policije.

„Na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, Vojska Srbije, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i bezbednosnim službama, preduzima mere opreza i preventivne radnje za povećanje bezbednosti građana, objekata i institucija Republike Srbije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Uz pripadnike policije, na ulicama su i pripadnici BIA. Zbog dojave da je u hotelu „Moskva“ sumnjiva torba, bilo je provere u centru Beograda. Policija nije našla ništa sumnjivo.

Povećana je bezbednost u celoj Evropi. Evropska unija koja je prekinula saradnju sa Rusijom sada saopštava spremna je da nastavi dijalog sa Moskvom o borbi protiv terorizma. Među prvima u Uniji stepen bezbedosti podigle su Francuska i Italija.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije na vanredno održanom sastanku Nacionalnog komiteta za javni red i sigurnost, nakon napada u Moskvi naložilo je povećanje mera bezbednosti na osetljivim mestima poput aerodroma, železničkih stanica, u crkvama, sinagogama i svim mestima posvećenim molitvi, kao i u ambasadama. Istaknuto je da glavna pretnja ne dolazi od organizovanih grupa već od onih regrutovanih preko interneta kao i tzv. „usamljenih vukova“ koji samostalno deluju“, kaže dopisnica RTS-a iz Italije Sanja Lučić.

Dopisnik RTS-a iz Belgije Dušan Gajić kaže da pretnje za bezbednost posle napada u Moskvi su naravno i tema o kojoj se ozbiljno govori u Belgiji, posebno imajući u vidu istoriju koju ova zemlja ima u suočavanju sa terorizmom.

„Prošle nedelje je obeležno osam godina od terotističkog napada u Briselu u kojem je život izgubio više od 30 osoba. Poslednji takav napad desio se krajem oktobra prošle godine, kada su ubijena dvojica švedskih državljana. Belgijske vlasti su tada nivo pripravnosti podigle na treći nivo, od moguća 4. Sada posle napada u Moskvi taj nivo pripravnosti je zadržan“, rekao je Gajić.

U Moskvi, četvrti dan od terorističkog napada, strah ne jenjava. Kako javlja naša reporterka, svakodnevno stižu dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama. Prepodne evakuisana je zgrada Finansijskog univerziteta, a juče desetak tržnih centara i bolnica.

Reporter RTS-a Nikolina Rakić kaže da su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima se poziva na izvršenje terorističkih napada.

„Prijavljen je i veći broj telefonskih poziva i poruka koje građanima stižu sa lažnih brojeva sa istim sadržajem – ponudom da za novac oružano zauzmu različite institucije, saobraćajnice, insfrastrukturne objekte. Federalna služba bezbednosti poziva Moskovljane da takve slučajeve prijave, da ne odgovaraju na provokacije i da razgovaraju sa decom i objasne im da ne smeju da se upuštaju u takve komunikacije. Zbog svega toga, na snazi su i dalje dodatne antiterorističke mere. Na ulazu u metro zaposleni vrše detaljan pretres putnika. Stanicama patroliraju pripadnici policije zajedno sa psima. U transportu postoji sistem video analitike „Sfera“, koji pravovremeno obaveštava policiju o prolasku ljudi koji se nalaze u bazi podataka“, kaže Nikolina Rakić.

U susret Uskrsu, 31. marta. veruje se da će još neke zemlje Evropske unije pooštriti bezbednosne mere, posebno u popularnim evropskim prestonicama koje su, u to vreme, veoma posećene.

(RTS)