Podmukli rak jajnika – najsmrtonosniji ginekološki kancer, porastao broj obolelih u Srbiji

Rak jajnika je dobilo 750 žena, a bitku izgubile 361, prema podacima Institua „Batut“ iz 2020. godine. Rak ovarijuma godišnje bude dijagnostikovan kod 250.000 žena širom svetu, a bitku izgubi njih 140.000.

Marijana Milović Kovačević sa Instituta za onkologiju izjavila je za RTS žene sa karcinom dolaze u podmaklom stadijumu, što je rezultat neredovnog odlaženja kod ginekologa i odlaganje pregleda.

„Primetan je povećan broj obolelih od karcinoma jajnika, dojke još više“, ukazuje Milović Kovačevićeva.

Podmukli simptomi

Prema rečima doktorka, prevencija su redovni pregledi kod ginekologa jer skrining ne postoji ni kod nas, niti u svetu.  „Prvi i drugi stadijum karcinoma su bez simptoma. Nespecifični simtomi se javljaju u poodmakloj fazi – probavne i urinarne smetnje, osećaj brze sitosti, nadutost stomaka…“, priča doktorka.

Ističe da se preko ultrazvuka, karcinom vidi kao cista, te da to mogu da prepoznaju stručni ginkolozi, onkolozi i radiolozi. „Karcinom raka ne može da se operiše u nereferentnim centrima“, ukazuje Milović Kovačevićeva.

Edukacija i lekara

Jelena Radulović iz Ženskog centra „Milica“ navodi da će u narednom mecesima raditi na kampanji kako bi žene upoznali sa simptomima raka jajnika. „Kampanja će biti u narednim nedeljima u trgovinskim lancima, gde će se ženima deliti edukativni materijal o simptomima. U plana je i kampanja na društvenim mrežama“, priča Radulovićeva.

Naglašava da im je cilj i edukacija lekara koji rade na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. „Podelićemo u najveće centre u Srbiji materijale da bi na vreme mogli da prepoznaju simptome“, objašnjava Radulovićeva, dodajući da se zalagati za veću informisanost žena o svim karcinoma.

„Krije se i tinja“

Doktorka Milović Kovačevićeva ističe važnost edukacije lekara, jer ne mnogi ne mogu da prepoznaju karcinom jajnika, posebno primarne zaštite.

„Ovo je jedna od najpodmuklijih bolesti. Krije se i dugo tinja. Pritiskom na organe daje nespecifične simptome. Nije ni čudo što žene odlažu odlazak kod ginekologa jer misle da je reč o stomačnim tegobama“, kaže doktorka.

Ističe da ako se karcinom u prvom i drugom stadijum otkrije, optimistične su prognoze za izlečenje, kada se primenjuje hirurgija, posle čega sledi hemioterapija i lekovi.

„Savetujemo ženama, koje su mlađe od 50 godina, da idu na genetsko savetovalište, ako su imale u porodici obolele“, navodi doktorka.

Važnost terapije

Gorica Đokić iz Udruženja „Progovori“ za borbu protiv raka jajnika i grlića materice kaže da podižu svest o najsmrtonosnijem ginkološkom kanceru, ali i da im je prioritet i savremena terapija u lečenju.

„Decenijama unazad nisu postojale terapije, osim operacije i hemioterapije kao zlatnog standarda. Poslednjih godina dobili smo dve terapijske linije. Zalažemo se i za hormonske terapije“, navodi Đokićeva.

Gošća Jutarnjeg programa priča da joj je pre devet godina dijagnostikovan rak jajnika, ističući da su simptomi podmikli, liče na gastroeneterološki problem“. „Moja borba je usmerena za druge žene i podizanje svesti“, navodi Đokićeva.

(RTS)