Obilne padavine stvaraju probleme širom Srbije, strah od novih bujičnih poplava

Nevreme praćeno jakom kišom zahvatilo je danas Vrnjačku Banju, pa se nabujala reka iz viših predela slivala niz ulice, poplavila osnovnu školu, stambene objekte i dvorišta. Zbog velikih oštećenja na infrastrukturi od subote je vanredna situacija.

Od sinoć problem i u Aleksandrovcu. U naletu vodena stihija plavila je podrumske prostorije, a pod vodom je i kuhinja predškolske ustanove .

„Pumpama smo celu noć radili, i sinoć, tu je bilo mnogo njih sa pumpama. Bila je voda više od dva metra“, priča Zorica Obradović iz Aleksandrovca.

Dezinfekcija je neophodna da bi vrtić nastavio da radi, podrume će čistiti i meštani, a zbog nabujale Rasine i mogućih problema dežurali su i vatrogasci-spasioci.

„Mislim da su imali sedam intervencija, tako su pomogli građanima. Naravno, pomoći ćemo i u narednom periodu gde se takođe očekuju velike količine padavina“, kaže Vladica Stanković, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

Delovi Gornje Župe i dalje odsečeni od sveta

Da bi se otklonile posledice nevremena na putevima na terenu su brojne ekipe, ali su pojedini delovi Gornje Župe i dalje odsečeni od sveta.

„Nismo u mogućnosti da pošaljemo mehanizaciju s obzirom na to kakvi su uslovi i oštećenja na tim putevima. Nadošla je Rasina, mehanizacija ne može da pređe preko mosta jer je most takve nosivosti da ne može da izdrži taj teret“, objašnjava dr Mirko Mihajlović, predsednik Opštine Aleksandrovac.

Zbog šteta od nevremena u Ivanjici, gde je vanredna situacija proglašena u šest sela, posle održane sednice Štaba za krizne situacije rečeno je da od države stiže novac za hitne radove u koritima potoka i reka i na lokalnim putevima.

„U mestu Brezova gde je Grabovica odnela jedan deo putnog pravca, gde se izlila, gde je odnela par mostova, gde ljudi ne mogu da pređu ka svojim domaćinstvima i kućama, zatim Ruda Gora, škola u Kovilju, sve one probleme koje je napravilo trenutno stanje“, ističe Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Najavljene rekonstrukcije mostova u Požegi

Štete se beleže i u 18 mesnih zajednica u Požegi.

„I to ćemo nadoknaditi, tako da tih 95 miliona dinara biće obezbeđeno tokom ove godine i biće refundirano onim poljoprivrednim gazdinstvima koja su pretrpela štetu“, najavljuje ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministar građevinarstva Goran Vesić kaže da će se u Požegi raditi na rekonstrukciji i nekih lokalnih mostova koji nisu oštećeni sad, već kad su bile ranije poplave.

„Ali, vreme je da se i to sredi i razgovarali smo naravno šta sve zajedno možemo da uradimo još kad su u pitanju neki projekti gde će oni dobiti novac od Vlade Srbije“, napominje Vesić.

Iako se u mnogim mestima posle poplava situacija stabilizuje, i narednih dana očekuju se padavine, pa se i dalje strepi od bujičnih poplava.

(RTS)