Građani Šapca se žalili da se oseća amonijak, dve osobe se javile Hitnoj pomoći – oglasila se fabrika „Zorka Eliksir“

U Centru za vanredne situacije kažu da su odreagovali na navode građana iako zvaničnih prijava nije bilo.

Potvrđeno je da je došlo do ispuštanja neznatne količine amonijaka u krugu fabrike „Zorka Eliksir“ i da nije bilo akcidenta koji bi ugozio zdravlje građana i životnu sredinu.

Vatrogasna jedinica u krugu fabarike nije intervenisala, a ekološka inspekcija je izašla na teren.

Muškarac i žena starosti 30 i 40 godina javili su se Hitnoj pomoći sa blažim siptomima mučnine i povraćanja i oni su upućeni na dalju opservaciju. Oboje su bili na radnim mestima u blizini fabrike „Zorka Eliksir“.

Otkazani su večernji treninzi na bazenu. Treninzi će se sutra nastaviti po utvrđenom rasporedu.

Ulica nije bila zatvarana, saobraćaj se normalno odvijao, a građani su i večeras bili u tom delu grada.

Zorka Eliksir: Nije bilo havarije i curenja amonijaka

Oglasila se i fabrika „Zorka Eliksir“ saopštenjem u kojem navode da u fabrici nije došlo do havarije i curenja amonijaka tokom današnjeg dana.

„U toku je remont fabrike koji je počeo 27. marta i trajaće do 17. aprila. U sklopu remonta su vršeni radovi na održavanju sfera za skladištenje amonijaka, koje su pre početka remonta ispražnjene. Prilikom radova koji su se izvodili danas u popodnevnim satima na jednoj od praznih sfera došlo je do oslobađanja gasne faze iz dela instalacije koju je vetar odneo u smeru gradskog bazena gde se osetio neprijatan miris“, navodi se u saopštenju.

Objašnjavaju da je to razlog „izmerenog prekoračenja satne vrednosti amonijaka u ambijentalnom vazduhu u periodu 17-18 časova koje je zabeležila automatska merna stanica Zavoda za javno zdravlje Šabac“.

„Tim povodom u toku je inspekcijski nadzor u fabrici u skladu sa zakonom. Zbog neprijatnog mirisa i prekoračenja satnih vrednosti kvaliteta vazduha koji su zabrinuli i uznemirili javnost, ‘Zorka Eliksir’ se izvinjava svim građanima Šapca“, zaključeno je u saopštenju.

Poručuju i da će o nalazima inspekcijskog nadzora blagovremeno obavestiti javnost.

(RTS)