Dosad predato više od 33.000 komada oružja, šta sve građani poseduju u svom ličnom arsenalu

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije kaže za RTS da je do subote do 19 časova predato 33.427 komada oružja od čega je 26.094 je vatreno oruže oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i oko 1.319.000 komada municije.

Kako navodi, od vrste oružja u legalnom posedu, najčešće su predati pištolji.

Kada je reč o neleglnom oržju predavano je čako i ono koje potiče iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Tu je bilo i oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva, ističe Otović Pjanovićeva.

Ponovila je da do 8. juna neće biti bilo kakve pravne odgovornosti.

Građani nemaju nikakvu potrebu da se legitimišu. To se radi samo kada je reč o legalnom oružju vlasnika koji je preminuo. U tom slučaju se mora izdati potvrda o zadržavanju oružja do končanja ostavinskog postupka, kaže Otović Pjanovićeva.

Policija očekuje da će prikupiti još ovoliko komada oružja, i da će se više javljati oni koji imaju oružije koje je ostalo posle smrti vlasnika.

Kada je reč o periodu posle 8. juna, MUP će sprovoditi naredbe i preporuke vlade o primeni oštrijih mera koje se tiču nedozovljenog držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Kod onih kod kojih se posle ovog perioda zatekene oružje zakonski će odgovarati.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde radi na novom zakonu kojim će se na odgovornost pozivati svaki pojedinac koji omogući maloletniku da bude u kontaktu sa oružjem ili da ga obučava za njegovo korišćenje.

Kada je reč o streljanama, MUP je dobio nalog da kontroliše rad svih streljana.

Naglašava da važeći zakoni ne određuju donju starosnu kategoriju za boravak u streljanama, ali to se podrazumevalo i ostavljalo na savest svakog roditelja.

Podseća da streljane imaju svoje interne pravilnike.

Kada je reč o kontroli već izdatih oružanih listova, već se radi na pooštravanju uslova za držanje oružja kojim će se predvideti pojačavanja kontrola – na šest meseci umesto na trenutnih pet godina.

(RTS)