Kako da sprečite skakanje „veš mašine“: Ovo su trikovi o kojima majstori ćute

Zašto mašina snažno vibrira i kako ukloniti uzrok ove pojave?

Mašina za pranje veša ne može da radi bez vibracija. Međutim, ako mašina te vibracije više liče na „poskakivanje“ i pomeranje tokom pranja, reč je već o problemu.

„Mašina može da vibrira zbog lošeg dizajna ili je loše ‘sastavljena’“, kaže direktor laboratorije za ispitivanje potrošačke elektronike ‘Testbet’ Oleg Dranitski i dodaje da se vibriranje javlja i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transportni vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom prevoza, nisu uklonjeni.

Proizvođači kažu i da poskakivanje mašine za veš mogu uzrokovati i različite vrste materijala koji se pere, ako je odeća teška ili je većeg gabariteta. To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovoj težini. Ako u bubnju postoje predmeti garderobe različite težine, može se pojaviti neravnoteža i, kao rezultat, jake vibracije.

Kako sprečiti ovo prekomerno vibriranje mašine?

„Prvi korak je otkrivanje uzroka vibracija. Dakle, ako je podloška postavljena krivo, morate je poravnati“, savetuje Oleg Dranitski.

Takođe, dobro je proveriti i stanje transportnih vijaka koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti.

Pored toga, preporuka je i upotreba posebne antivibracione podloge za stopala.

„Jastučići protiv vibracija ili klizanja štite pod od ogrebotina, posebno ako je izrađen od mekog materijala. Smanjuju prenos vibracija na pod, a time smanjuju nivo buke i prenosnih vibracija, posebno dok radi centrifuga“, kaže stručnjak.

(Krstarica)