Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u boksu u Beogradu, Srbija startovala pobedom

Plemenita veština je ponovo u punom sjaju na mestu gde je pre 51 godine započela da piše istoriju na ovim prostorima. Hala „Aleksandar Nikolić“ je ponovo epicentar evropskog boksa.

Samo sedam dana nakon otvaranja legendarne dvorane, u Beogradu je 1973. održano Evropsko prvenstvo u boksu za muškarce. Sada se pod njenim svodovima prvi put u istoriji boksa istovremeno održava šampionat Evrope za seniorke i seniore.

Uvertira za spektakularnu ceremoniju otvaranja šampionata Evrope bilo je 19 borbi u dva ringa, među kojima je bila i borba srpskog reprezentativca Stefana Camovića protiv predstavnika Azerbejdžana Tajfura Alijeva.

Mladi srpski as u kategoriji do 60 kilograma briljirao je i zabeležio prvu pobedu Srbije na Prvenstvu Evrope rezultatom 4:1.

Drugog dana takmičenja u ring će izaći ponovo Camović i boriti se protiv Francuza Lounesa Harmauia, dok će prvi meč u Beogradu imati i srpski reprezentativac Almir Memić protiv Izraelca Arnona Johonatana.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin i predsednik Evropske bokserske federacije (EUBC) Joanis Filipatos.

Od 18. do 28. aprila 2024. svoju šansu za medalju u ringovima pod svodovima legendarne sportske dvorane traže 337 bokserki i boksera iz 34 zemlje sveta.

Beograd je domaćin istorijskog šampionata Evrope, 45. po redu za muškarce i 14. za žene, na kojem će osvajačima medalja biti podeljen nagradni fond  u iznosu od milion dolara po prvi put u istoriji prvenstava.

(RTS)