Ringer: Suptilni trenuci koji izdvajaju Nikolu Jokića

Tekst pod nazivom „Suptilni trenuci koji izdvajaju Jokića“ počinje statističkim podacima i isticanjem svetski poznatih kvaliteta dvostrukog MVP-a. Napisano je da bi on svakako bio ol-star i kao tradicionalni centar.

„Ali umesto toga, Denver otključava sve njegove veštine, a u tom procesu i svih ostalih, pomerajući Jokića kroz mnoge blokove koji primoravaju odbranu da u hodu odgovara na probleme. U velikoj meri zahvaljujući ovim akcijama, oblikovanim i usavršenim u poslednjih nekoliko godina, Nagetsi su možda na putu da osvoje prvu titulu u istoriji franšize“, piše Pinja.

Autor Majkl Pinja bavio se akcijama koje postavljaju Jokića na pravu poziciju i otvaraju povoljne opcije po njega. 

 „Jokić je bez premca kada su u pitanju centri koji koriste blokove van lopte; bez obzira na poziciju, u čitavoj ligi, on je i najefikasniji. Prema odacima sajta ‘Sekond spektrum’, Jokić je ove sezone imao 9,5 blokova po utakmici, što je skoro duplo više od sledećeg najvišeg proseka bilo kog centra. Bem Adebajo i Karl-Entoni Tauns su beležili oko pet po utakmici“, naglašava autor.

„U akcijama u kojima je Jokić ove sezone koristio blok van lopte, Nagetsi su u proseku postizali 1,32 poena po akciji, što je nadmašilo sve centre u decenijskoj bazi podataka asjta ‘Sekond Spektruma’. Od 133 igrača koji su ovu sezonu završili sa najmanje 100 direktnih utakmica, niko nije postigao više poena po posedu od Jokićevih 1,3. (Bredli Bil i Devin Buker su bili drugi i treći na toj listi)“, piše u tekstu.

Prednost blokova van lopte je zbunjivanje odbrane, koje koristi napad.

„Tragovi konfuzije otvaraju Jokiću put da bude najmoćniji sa bilo kog mesta, što je moguće, zahvaljujući njegovom razrađenom radu nogu, snazi i šutu spolja. Oni takođe otežavaju slanje pomoći, posebno kada je precizni trojkaš bude onaj koji izlazi iz bloka“, piše Pinja.

U zaključku se navodi taj vid akcija kao ključ na putu do prstena.

„Ako Nagetsi osvoje titulu, četiri različita tima neće uspeti da smire vodu koju Jokić uzburka pri svakoj akciji, van lopte, pre hvatanja, narušavajući odbranu koja je bespomoćna da zaustavi nešto za šta znaju da će doći“, stoji na kraju teksta. 

(RTS)