KLS tokom avgusta organizuje kamp za sudije u Ivanjici

U saopštenju se navodi da Košarkaška liga Srbije iz godine u godinu ostvaruje napredak u raznim segmentima organizacije.

„Značajno se podigao kvalitet takmičenja, čemu je doprinela finansijska konsolidacija klubova i mnogo veća ulaganja, buđenje nekih novi centara poput Sombora, ali i revitalizacija starih kao što su Subotica i Novi Sad. Da je KLS ubedljivo najkvalitetnije takmičenje pod obručima u regionu dokaz su i rezultati u ABA 2 ligi, gde su srpski timovi bili dominantni. Sve to je doprinelo i da se publika u velikom broju vrati na tribine ‘SPENS-a’, u ‘Dudovoj šumi’ i ostalim halama, jer su se osim zanimljivih utakmica mogli videti veoma mladi i perspektivni igrači, na kojima će se bazirati budućnost srpske košarke“, navode iz KLS-a.

Posebna pažnja poklanja se regularnosti takmičenja, pa se sve utakmice prenose preko onlajn platforme. „Takođe, KLS je prva liga u čitavom regionu koja ima ‘instant riplej’ sistem, elektronske zapisnike, a od sledeće sezone i kamere koje će biti instalirane u dresove sudija što će dodatno doprineti regularnosti, a samim tim i povećanju međusobnog poverenja i smanjenja tenzija među svim učesnicima“, tvrde u KLS.

Kamp za košarkaške sudije biće održan od prvog do 25. avgusta u Ivanjici.

„Među predavačima na kampu biće bivše i sadašnje sudije koje imaju iskustva suđenja sa najvećih evropskih i svetskih, klupskih i reprezentativnih takmičenja. Mislim da imamo veoma talentovane mlade arbitre, u njima vidimo veliki potencijal i ovo je naš simboličan doprinos ulaganju u budućnost segmenta takmičenja koje je veoma važno“, rekao je direktor KLS Aleksandar Grujin.

Predavači na kampu biće bivše i sadašnje sudije, kao i kontrolori suđenja na mečevima KLS i ABA lige Milivoje Jovčić, Zvezdan Janković, Jasmina Juras, Saša Maričić, Petar Kral, Miodrag Ličina, a supervizor biće predsednik sudijske komisije KLS Milorad Milojković.

Jedan od najboljih evropskih sudija Ilija Belošević pružio je punu podršku ovakvom načinu rada sa arbitrima.

„Poverenje koje KLS na ovaj način ukazuje mladim sudijama i te kako će im značiti na polju samopouzdanja. Podrška arbitrima koja se iskazuje i na ovaj način, a koji su izloženi velikim pritiscima, je nemerljiva i sigurno će doprineti njihovoj dodatnoj sigurnosti. Edukacija je ključ unapređenje i podizanje kvaliteta suđenja, a lista predavača koja je predviđena garantuje kvalitetan rad. Suđenjem se bavim nekoliko decenija i ovakvi potezi i briga o arbitrima me veoma raduju, jer je to garant da ćemo i budućnosti imati sudije koje će biti priznate i poznate u svetskim okvirima“, zaključio je Belošević.

(RTS)