Borjanove odbrane i poslednji dani, Baharova obnova Zvezde

Milan Borjan se oglasio povodom odstranjivanja, istakavši da je razočaran Baharovom odlukom da ne bude prvi golman Crvene zvezde.

Razlog o radikalnoj, ali i rizičnoj odluci trenera crveno-belih još uvek nije poznat, a pretpostavka je da je reč o visokoj ambiciji izraelskog stručnjaka u Ligi šampiona sa Zvezdom.

U svetu fudbala nije novina da se treneri „obračunavaju“ sa legendama ili značajnim igračima jednog tima.

Murinjo je primera radi po dolasku u Real Madrid izbacio Raula Gonzalesa 2010. godine, samo da bi stvorio veći prostor Kristijanu Ronaldu u ekipi, ali i da bi Portugalac preuzeo sedmicu od Španca.

Očito je da se novom strategu Zvezde žuri u procesu rekonstrukcije, pošto nije sačekao da se Borjan vrati s odmora iz Pariza, već mu je telefonskim putem saopštio odluku da neće biti prvi golman tima.

Fudbalski trener Barak Bahar nije jedan od dokazanih stručnjaka i to je upravo jedan od razloga zbog kojih je napravio nepopularni potez odstranjivanja, kako bi demonstrirao samopouzdanje i ukazano poverenje.

Borjanov, ali i drugi slučajevi fudbalera Zvezde koje beogradski mediji najavljuju kao moguća rešenja unose jednu vrstu (ne)poverenja u Bahara, jer se obračunava sa odlikašima.

Zvezdaši mu neće oprostiti, ukoliko na kraju „seča“ ne donese rezultate za evropski iskorak.

Putuj Evropo ili evropska Zvezda

Menadžment Crvene zvezde je objavio informaciju o imenovanju novog trenera tima Baraka Bahara za vreme trajanja takmičarske sezone u Superligi Srbije.

Delovalo je na prvi pogled da je reakcija isuviše ishitrena, jer je Zvezdu u tom trenutku predvodio Miloš Milojević. Međutim ispostavilo se da je to dobra odluka, jer je Bahar imao priliku da neformalno upozna ekipu iznutra.

Mišljenja navijača i sportske javnosti su podeljena kada je reč o Borjanovom slučaju, s jedne strane radi se o vremešnom golmanu koji nema dobru zamenu na klupi i iz tog razloga je bio prvi izbor među stativama, a s druge, reč je o kapitenu tima koji je sa Zvezdom osvojio tri uzastopne duple krune u Srbiji.

Borjan je od dolaska 2017. godine postao simbol Zvezde koja osvaja trofeje u domaćim i redovno učestvuje u evropskim nadmetanjima.

Za činjenično stanje istorijskih uspeha Zvezde u Srbiji ponajviše odgovornosti snosi manjak konkurencije, a ne demonstracija umeća u odnosu na oponente.

Bez obzira na to što je Zvezda nadmoćno trijumfovala u Superligi i Kupu Srbije, ipak s postojećom formom okosnice tima oličene u Borjanu, Mirku Ivaniću, Aleksandru Kataiju, Kingsu Kangvi i Aleksandru Pešiću crveno-beli istini za volju nemaju šta da traže u bilo kom evropskom takmičenju.

To su uostalom i pokazali u Ligi Evrope prethodne sezone.

U celokupnom slučaju oko koga je pažnja fudbalske javnosti u Srbiji zaokupljena jedino je sporan način na koji je Bahar saopštio kapitenu tima da više neće biti prvi golman, a samim tim i njegova produžena ruka na terenu.

Međutim, po svemu sudeći Bahar se vodio nekadašnjom parolom Titovih omladinaca – „Nema odmora, dok traje obnova“,  a to bi barem fudbaleri Zvezde trebali da znaju. Jasno je i da Zvezdini fudbalski neprijatelji nikada ne spavaju.

Optimistični scenario ili novi Rikardo sa Pinto

Zvezda se nalazi na periferiji evropske transfer pijace i na začelju nema velikih mogućnosti prilikom odabira fudbalera, ponajviše zbog finansijske ograničenosti.

Kada je reč o domaćem tržištu, podrazumeva se da kvalitetniji omladinci ranije odlaze u beli svet.

U takvoj konstataciji stanja stvari, Baharov zadatak nije nimalo jednostavan.

Pritisnut velikim očekivanjima navijača, sada i pojačanom pažnjom javnosti uopšte, ali i suženog manevra prilikom pojačanja Izraelac sa crveno-belima mora da napravi rezultat u Ligi šampiona gde će igrati protiv elitnih klubova Evrope.

Ispred Bahara nalaze se dva puta jedan koji vodi do srca navijača preko dobrih rezultata posut kvalitetnom i borbenom igrom i drugi pravo do neuspeha.

Za ove scenarije ima oročeni period od tri godine, koliko je potpisao ugovor sa Zvezdom.

Optimističan plan, a kasnije i rasplet govori da je Izraelac došao sa pripremljenom strategijom na putu ka uspehu i da će sa sobom doneti stabilnost i autoritet, a u prvim danima pokazao je da poseduje hrabrost.

Delimična rekonstrukcija ekipe i pojačanja koja će u letnjem prelaznom roku uslediti, Izraelcu mogu doneti tim koji neće pružiti makmimum u Ligi šampiona, jer neće imati dovoljno vovremena za uigravanje igrača.

Ukoliko ne uspe u nameri da Zvezdi donese evropski sjaj, jer su titule u Srbiji postale stvar navike, Bahar će biti još jedan u nizu stranih trenera koje će istorija i navijači zaboraviti prvom prilikom. Recimo kao što je Rikardo sa Pinto zanemaren!?

Beogradska Crvena zvezda je evropska u osnovi i kao takva napravljena je da pobeđuje Mančester junajted, Liverpul, Real Madrid, Barselonu, Milan, Bajern Minhen i druge klubove, a ne da u međusobnim duelima služi za uigravanje akcija koje fudbaleri ovih klubova nisu stigli da uvežbaju na treningu.

Baharova odluka o stavljanju Borjana na klupi za rezerve i selekcija koju će tek sprovesti je uvod u novo razdoblje kluba za koje će podjednako snositi odgovornost uprava Crvene zvezde, njen stručni štab i igrači.

(RTS)