Zamenili ih na rođenju pre 68 godina – dva Kanađanina vodila potpuno drugačije živote nego što je trebalo

Otprilike u isto vreme, oko 2.400 kilometara daleko, sestra Edija Ambroza iz Vinipega u Manitobi, koja je odrasla u ukrajinskoj porodici, takođe je uradila DNK test i otkrila da nije u rodu sa Edijem.

Umesto toga, Buve joj je biološki brat.

Dva DNK testa dovela su do neverovatnog saznanja – dva muškarca Ričard Buve i Edi Ambroz – rođeni su istog dana u istoj bolnici u malom gradu Arborg u Manitobi 1955. godine, ali su zamenjeni po rođenju.

Juče, skoro 70 godina kasnije, Buveu i Ambrozu su se zvanično izvinili za traumu koji su pretrpeli zbog zabune.

„Danas sam zamolio za reč kako bi uputio izvinjenje na koje se dugo čekalo za potez koji je naneo štetu prema dva deteta, njihovim roditeljima i porodicama. Ponekad bivamo zamoljeni da budemo empatični tako što treba da razumemo kako je hodati u nečijim cipelama“, rekao je premijer Manitobe, Vab Kinju.

„Ukoliko je to tačno, onda će naši cenjeni gosti možda razumeti saosećanje i empatiju na nivou kojem vrlo malo nas može i da priđe“, dodao je premijer.

Advokat Buvea i Ambroza, Bil Gandž, ispričao je za Bi-Bi-Si da su njegova dva klijenta vodila izuzetno drugačije živote do čega je dovela greška pri njihovom rođenju.

Greška koja ih je odvela u potpuno drugačijem smeru

Buve (68) odrastao je među narodom Metis – narodom u Kanadi koji ima mešanih domorodačkih i evropskih gena.

Otac mu je preminuo kada je imao tri godine, zbog čega je morao da pazi na svoju mlađu braću i sestre dok je majka patila zbog gubitka supruga.

Pohađao je školu za domorodačku decu, a kasnije je nasilno oduzet porodici tokom šezdesetih u okviru politike asimilacije, kada su domorodačka deca ili stavljana u starateljske porodice ili davana na usvajanje van njihovih zajednica.

U međuvremenu, Ambroz je odrastao na farmu u ruralnoj Manitobi u „veoma toploj porodici ukrajinskog porekla, ispunjenoj ljubavi i podršci“. Na spavanje je išao slušajući ukrajinske uspavanke.

Kasnije je, međutim, i on dat na usvajanje jer je ostao siroče sa 12 godina.

Tokom čitavog života, Ambroz nikada nije saznao za svoje domorodačko poreklo. „Zbog greške na rođenju obojici je oduzeto ono što su mislili da jesu čitavog života“, rekao je njihov advokat.

(RTS)