U Srbiji petina korisnika servisa za onlajn upoznavanje žrtve digitalnog uhođenja, pokazalo istraživanje

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky na uzorku od 21.000 ispitanika širom sveta, uključujući i hiljadu ispitanika iz Srbije, pokazuje da četvrtina (24 odsto) ispitanika u Srbiji veruje da je istraživanje podataka o osobi sa kojom počinje da izlazi (poput pretrage preko Gugl pretraživača ili njenih naloga na društvenim mrežama) prihvatljivo.

Znatno više (34 odsto) je priznalo da to radi uvek kada počne da se zabavlja sa nekim, a jedan od 10 (devet odsto) ispitanika i fizički prati partnere i proverava njihove aktivnosti.

Malo više od petine ispitanika u Srbiji (21 odsto) iskusilo je neki oblik uhođenja na internetu od osobe sa kojom je počelo da se zabavlja, i ovo je neznatno manji procenat od globalnog proseka (23 odsto), navedneo je u saopštenju.

Više od 90 odsto ispitanika u Srbiji je spremno da podeli neke od svojih lozinki koje bi mogle da omoguće pristup informaciji o njihovoj lokaciji.

Prema studiji koja je obuhvatila hiljadu ispitanika u 21 zemlji širom sveta, među kojima i hiljadu u Srbiji korisnici onlajn servisa za upoznavanje ili dejting zainteresovani su da preduzmu korake da se zaštite dok traže potencijalnog partnera.

Vrste zloupotreba tokom dejtinga su različite, više od trećine (38 odsto) ispitanika u Srbiji je priznalo da su trpeli neki oblik nasilja ili zlostavljanja od sadašnjeg ili prethodnog partnera, osam odsto ispitanika je dobilo neželjene imejlove ili poruke, sedam odsto ispitanih je snimljeno ili fotografisano bez njihovog pristanka.

Još devet odsto je priznalo da je neko pratio njihovu lokaciju, četiri odsto da su njihovi nalozi na društvenim mrežama ili imejl hakovani.

Zanimljivo je da je u Srbiji samo jedan odsto ispitanika saznalo da ima neovlašćeno instaliran stolkerver (Ѕtalkerware) program na svom telefonu, dok je globalno ovaj procenat značajno veći – čak sedam odsto ispitanika.

Ispitanice su češće doživljavale neki oblik nasilja ili zlostavljanja nego ispitanici (42 odsto naspram 36 odsto), a zabrinjavajuće je da je, u globalu, više onih koji trenutno koriste ove servise i nema stalnog partnera iskusilo nasilje ili zlostavljanje u poređenju sa onima koji su u dugoj vezi (48 odsto naspram 37 odsto).

Ipak, 34 odsto ispitanika je reklo da ih brine mogućnost da budu uhođeni na mreži, pri čemu je ovaj procenat nešto veći kod žena nego muškaraca (36 odsto žena je bilo zabrinuto u poređenju sa 31 odsto muškaraca).

Globalno, neki oblik uhođenja na mreži najčešće su potvrdili korisnici iz Južne i Centralne Amerike i Azije – 42 odsto ispitanika u Indiji je prijavilo neki oblik uhođenja na mreži, kao i 38 odsto u Meksiku i 36 odsto u Argentini.

Arlington risrč je sproveo 21.000 onlajn intervjua sa hiljdu ispitanika u svakoj od sledećih zemalja – Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Španija, Srbija, Portugalija, Holandija, Italija, Francuska, Grčka, SAD, Brazil, Argentina, Čile, Peru, Kolumbija, Meksiko, Kina, Singapur, Rusija, Indija i Malezija.

Ispitanici su stariji od 16 godina, svi su bili ili u dugoj vezi (62 odsto), ili su viđali nekoga (16 odsto) ili trenutno nisu u vezi, ali imaju to iskustvo u prošlosti (21 odsto).

(RTS)


Ostavite komentar