Jeste li već raskitili jelku i zašto ne

Kada je u pitanju praznična dekoracija, izgleda da postoje dve vrste ljudi: Oni koji raskite jelku odmah po Novoj godini i oni koji vole malo duže da uživaju u prazničnoj čaroliji.

Kićenje jelke predstavlja važan godišnji ritual kada eforično i sa puno nade dočekujemo „novu“ godinu. Ali kada euforija prođe i vratimo se dnevnoj rutini, pogled na jelku može izazvati pomešane emocije.

Pojedine, uglavnom rimokatoličke tradicije, nalažu da se Božić slavi 12 dana, jer su tri kralja tada stigla u Vitlejem nakon Isusovog rođenja. Dakle, pošto se mi pridržavamo Julijanskog kalendara, to bi značilo da se ukrasi sklanjaju posle Svetog Jovana.

Istočnjačka tradicija, pre svega feng šui, drevna kineska veština koja korišćenjem energije stvari stvara harmoniju između nas i našeg okruženja, nalaže da sve što je „obavilo posao“ treba ukloniti iz kuće.

Pošto jelka pripada novogodišnjim i božićnim praznicima koji su prošli, treba je ukloniti, jer ako je ne uklonimo – ostajemo u prošlosti. Treba razmišljati o budućnosti, o vremenu koje dolazi, a to je proleće.

Kao spremanje ručka i pranje sudova

Blic anketa koju smo sproveli u redakciji donekle je potvrdila tezu o dve grupe ljudi – ima onih koji su jelku već raskitili, ali i onih koji još uvek nisu. Kako je navela jedna od koleginica, kićenje i raskićavanje jelke je podseća na kuvanje ručka i pranje sudova. Kuću ukrašavamo sa uživanjem, makar to trajalo i satima, ali kada to treba ukloniti, moramo da se pomučimo da sebe nateramo na taj poduhvat, kao na pranje sudova.

„Nisam još raskitila, pošto taj ritual vezujem sa temeljnijim čišćenjem stana, pranje zavesa i prozora. Znači pratimo meteorološke uslove, raspored rada, školske, vrtićke i vannastavne aktivnosti. Kad ‚horoskop‘ pokaže da su svi uslovi ispunjeni odzvoniće i novogodišnjoj jelki. Ne žuri mi se. Veće mi je ushićenje kad je raskitim, nego kad je okitim jer onda bar par sati uživam u sređenom prostoru, dok ne nastane nova okupacija igračkama“, kaže majka dvoje mališana.

Druga koleginica je jelku raskitila odmah posle 14. januara, jer po njenom mišljenju, posle tog datuma ne treba više da bude u kući.

„Ali ukrasi i lampice, figurice i prateća oprema već danima stoje u hodniku pored ulaznih vrata, dok se ne nateramo da sve to odnesemo u podrum do sledećeg 20. decembra. Dakle, tehnički problemi u toku. Biće rešeno za vikend“. Priznaje da je kićenje jelke i ukrašavanje kuće koju ona praktikuje odmah posle Svetog Nikole, mnogo lepši osećaj od trenutnog „čakajući podrum“ stanja.

Koleginica, majka čiji sin slavi rođendan 31. decembra, kaže da po njegovoj želji, novogodišnju dekoraciju i jelku postavlja oko 1. decembra. Trenutno vode „rat“ oko toga ko će da skloni sve te ukrase, iako je svesna da će na kraju to sama morati da uradi, ali jednog od ovih dana kada bude imala vremena.

Kako naglašava jedna od anketiranih koleginica, koja je, kako priznaje, „slučajno“ već raskitila jelku, jer je nije mrzelo i imala je vremena. „Jer kao što svi znamo, kićenje jelke podrazumeva i detaljno čišćenje kuće, tako i sklanjanje ukrasa i dekoracije podrazumeva ponovno spremanje, za koje, pošto nema roka i euforije, jedini uslov je da me ne mrzi i da imam vremena“.

Sličane odgovor je dala većina anketiranih kolega koji navode da im je raspakivanje ukrasa zabavno i sentimentlno, kao i kićenje jelke, dok je pakovanje ukrasa kućna obaveza i znak da su praznici prošli, a oni bi voleli da ta atmosfera još malo potraje.

Jedino „pravilo“ za koje smo čuli je da jelka stoji od Svetog Nikole do Bogojavljenja, ali i da u domu jednog od kolega, po želji majke, jelka stoji sve do početka aprila, da obuhvati rođendane sve dece, pošto je jedno rođeno u januaru, drugo u februaru i treće u aprilu.

Bez obzira na sva pravila i iskustva, ukoliko vam treba opravdanje zašto još uvek niste raskitili jelku i uklonili novogodišnju dekoraciju, imajte u vidu da proslava lunarne ili kineske Nove godine počinje 10. februara i slavi se obično 15 dana.

(RTS)


Ostavite komentar