Ni kiša, ni sneg, ni pandemija ne mogu da ih zaustave – ulični svirači i ljubav prema poslu koji daje slobodu

Predrag Stanković svira od srednje škole. Završio je muzičku školu „Stanković“, a ulični muzičar je više od 10 godina.

„Izašao sam na ulicu da bih mogao da sviram ono što volim. Ja sam inače stara škola, pratim taj engleski rok, ili eventualno neke osamdesete, devedesete kada je patetika bila u modi, šansone, balade, što mi obično u lokalima preskaču, pošto mi uvek treba da zabavljamo narod“, kaže Predrag.

Najčešće ga možete čuti kod semafora na uglu Kralja Milana i Resavske ulice. Kaže da nije slučajno izabrao ovo mesto – prolaznici hteli, ne hteli, moraju da se zaustave dok čekaju zeleno svetlo. S obzirom na to da mu je ovo jedini izvor zarade, često svira i kad je hladno, a tokom korone morao je da svira i na -10 stepeni.

„Video sam da granice mojih mogućnosti mogu još malo da se produže. Prsti se smrznu u pet minuta, posle deset minuta čovek jednostavno ogugla na to“, izjavio je Predrag.

I Danilu Anđelkoviću sviranje na ulici jedini je izvor zarade. To je, iako je školovani muzičar, izabrao zarad slobode. Za publiku kaže da se mnogo promenila za 13 godina, koliko svira.

„Sada se ređe zadržavaju, a to je ono što nas najviše ispunjava kada sviramo, neko sluša i onda postoji jedna povratna sprega između muzičara i slušaoca, tada muzičar daje više od sebe, prosto je motivisaniji. Sad treba smišljati stalno nešto novo da bi se pažnja prvikla“, rekao je Danilo.

Da bi nastupali, ulični svirači moraju da imaju dozvolu Grada Beograda koja se dobija za jedno mesto na dve godine. Međutim, muzičari smatraju da pravila treba da budu drugačija.

„To postane besmisleno kada krenete da srećete iste ljude, isti ljudi vas. Da ne bi dozvole bile rogobatne, da ne bi na jednom papiru bilo ispisano mnogo lokacija i različitog vremena, što je teško unapred i planirati, tako da bi bilo najbolje da neko ko ima dozvolu dobija mogućnost da nastupa, ko ima dovoljno dobar rezultat na audiciji može da bira gde će stati da onlajn rezerviše mesto”, kaže Danilo.

Koje će mesto za sviranje muzičar dobiti zavisi od toga koliko bodova dobije na audiciji. Najuspešniji nastupaju u Knez Mihailovoj, Skadarskoj, na Kalemegdanu, Trgu republike i u Parku vojvode Vuka, a oni sa najmanje bodova na Savskom i Dunavskom keju.

(RTS)