Više od igre – dečije igraonice

Nekada davno deca su se najviše igrala u parkovima i dvorištima pored zgrada ili na ulici. Danas se praktikuje mnogo bezbednija varijanta, a to su igrališta na otvorenom u okviru dečije igraonice ili prostor unutra. Za šta ćete se odlučiti zavisi od doba godine i vremenskih prilika.

Deci je potrebno društvo vršnjaka. Odlazak u dečiju igraonicu je prilika da se upoznaju novi drugari. Bilo da je u pitanju radni dan i da ste nakon poslovnih obaveza odlučili da negde odete sa detetom, ili ste smislili da u subotu prvu jutarnju kafu popijete u kafiću, odgovor za sve je dečija igraonica.

Dok se vaše dete bezbrižno druži sa svojim vršnjacima, vi možete imati trenutke predaha uz novine i kafu u prostoru za roditelje koji svaka dečija igraonica ima.

Za to vreme animatori nadgledaju dečiju igru i aktivno u njoj učestvuju. Ukoliko je vaše dete još suviše malo da bi se samostalno igralo, tada ste vi sve vreme sa njim, ali u prostoru koji je potpuno prilagođen deci i u kom ima mnoštvo zanimljivih igračaka kakve nemamo kod kuće.

Penjalice, lavirinti, tobogani, vazdušni dvorci, bazeni sa lopticama i još mnogo toga što dečije igraonice nude, idealni su da se na njima potroši deo bezgranične dečije energije. Deca imaju stalnu potrebu za kretanjem, koja je tolika da ni odrasli u odličnoj formi ne bi mogli da je isprate.

Pored fizičke aktivnosti na igralištima u dečijoj igraonici ima i mnoštvo igračaka koje razvijaju dečiju kreativnost. Roditeljima je dobro poznato da se deca zasite igračaka koje imaju kod kuće. Štaviše, savet je da se igračke kojima je dete prestalo da se igra sklone iz njegovog vidokruga, i da se posle nekog vremena vrate, kako bi detetu ponovo postale interesantne.

Međutim, odlaskom u neku novu dečiju igraonicu dete će imati priliku da se igra igračkama koje su za njega potpuno nove, te će duže vreme držati njegovu pažnju. Tu ima za svako dete ponešto: lutke, dinosaurusi, domaće životinje, setovi alata, kuhinjice, razne edukativne igre i još mnogo toga.

Dečije igraonice često imaju neku temu i kompletno su dekorisane u skladu sa njom. To su pravi mali čarobni svetovi koji bude dečiju maštu. Dečija interesovanja su različita i menjaju se u skladu sa uzrastom, ali teme kao što su okeani, svemir, džungla, safari samo su neke od onih oko kojih dečije igraonice grade svoj vizuelni identitet.

Šta ustvari dečije igraonice predstavljaju za porodicu u savremnom svetu? One predstavljaju pravo malo utočište gde možete proslaviti dečiji rođendan, doći na dnevno igranje a za to vreme se potpuno opustiti jer znate da vaše dete uživa u igri na mestu koje je potpuno bezbedno. Mame često biraju dečije igraonice kao mesto susreta, jer tu se mogu na miru družiti i ispričati, dok se njihova deca igraju.

Ovo je daleko bolji izbor od javnog gradskog parka. U dečijoj igraonici spoljašnji prostor je ograđen, te niko spolja ne može ući tek tako. Takođe, na decu uvek neko od osoblja motri, što je dovoljno da možete bar malo da predahnete. Biti roditelj je najodgovorniji posao bez pauze i slobodnog dana, tako da je svaka pomoć dobro došla.

Velika pomoć roditeljima je i činjenica da u dečijim igraonicama mogu organizovati proslavu dečijeg rođendana. U vremenu pre nego što su postojale, rođendani su se slavili kod kuće. Ovo je bilo dosta komplikovano, naročito roditeljima u većim gradovima gde većina ljudi živi u stanovima. Mnogi stanovi nisu dovoljno veliki da ugoste sve drugare iz vrtića ili škole.

Treba voditi računa o deci, zabaviti ih, skloniti višak nameštaja i bilo šta što smeta igri. Uz sve to, voditi računa da se nešto ne polomi i da se niko ne povredi. Treba i pripremiti posluženje i tortu za sve goste. S današnje tačke gledišta možemo samo da budemo srećni što postoje dečije igraonice.

Kada birate dečiju igraonicu za proslavu rođendana ili za odlazak na igranje, najbolje je da krenete od mesta gde su sve one sa najboljim preporukama detaljno predstavljene. To mesto je veb-sajt Mirandre na čijim stranicama posvećenim dečijim igronicama ćete pronaći adrese, telefone, detaljne opise, galerije slika i cenovnike usluga.

Dečije igraonice možete ovde pronaći i po lokacijama. Odaberite dečiju igraonicu koja vam se najviše dopada i na vreme rezervišite termin proslave dečijeg rođendana. Posetite više dečijih igraonica i otkrijte nova zanimljiva mesta za druženje i igru.

(RTS)