Italija: Uvodi se DNK test psećeg izmeta i visoke kazne za nesavesne vlasnike

Procedura predložena još 2017.godine u regionu Pijemonte, u neoliko opština pojedinih italijanskih regiona stupila je na snagu tek sada. Opština Karmanjola u provinciji grada Torina obavezala je sve vlasnike pasa da kod veterinara ili u azilu za pse urade bris iz grla sa uzorkom pljuvačke psa.

Na osnovu tog biološkog materijala u opštini se pravi baza DNK podataka svih pasa. Tako kada ovlašćeno službeno lice naiđe na pseći izmet na ulici, može da ga pokupi i pošalje u laboratoriju koja sarađuje sa Zooprofilaktičkim institutom regiona Pijemonta, Ligurije i Vale d’Aoste.

Koristi se ista tehnika koju koriste forenzičari u istrazi krivičnih dela. Zahvaljujući genetskom materijalu sa stopostotnom tačnošću se utvrđuje kome pripada pas, i vlasnik biva sankcionisan. Masimilijano Pampaloni, savetnik za informacione sisteme, digitalizaciju i urbanu higijenu te opštine, osmislio je ovu inicijativu, odnosno test koji košta 40 evra.

Kazne su od 100 evra plus 40 evra za troškove testiranja, 10 evra za obaveštavanje, što znači 150 evra za svaki ostavljen izmet na ulici. Vlasnici su dužni sami da plate i utvrđivanje DNK psa. 

Vlasti koje su uvele ove mere tvrde da je to potrebno ne samo jer je necivilizovano ostavljati pseći izmet na ulicama i trgovima već i zato što predstavljaju opasnost za javno zdravlje kao i za ostale pse s obzirom na veliki broj bakterija prisutnih u psećem izmetu.

Kako je podvukla biotehnološa kompanija „Internešnal biosajens“ sa sedištem u Milanu, pseći izmet sadrži oko tri milijarde fekalnih bakterija dok Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da se bolest sa psećeg izmeta može preneti na decu i druge domaće životinje.

Na sajtu „Internešnal biosajensa“ stoji da: „pas proizvodi više bakterija dnevno nego ljudsko biće, krava i konj zajedno kao i da njihov izmet može da dovede do povišene temperature, glavobolje, povraćanja i poremećaja funkcije bubrega.“

U Italiji vlasnici pasa po zakonu moraju sa sobom da nose kesice za sakupljanje izmeta (ili lopatice). No bez obzira na to mnogi se oglušuju o ovu obavezu i ne čiste za svojim psima. Iz tog razloga u mnogim gradovima sveta, a sada i u Italiji, uveden je DNK test za kažnjavanje nesavesnih vlasnika. 

Istu meru u regionu Alto Adiđe uveo je pokrajinski savetnik Bolcana, Arnoldo Šulero, gde će  vlasniku koji ne bude očistio za svojim psom na kućnu adresu stići kazna od 103 do hiljadu evra. Savetnik Šuler je izjavio za italijanse medije da je samo prošle godine prijavljeno 400 slučajeva onih koji nisu počistile za svojim psom, ali ih nije bilo moguće kazniti jer nije bilo načina da se utvrdi njihov identitet.

Zato su od 1. januara vlasnici pasa bili u obavezi da obave testiranje koje košta 65 evra u državnim veterinarskim stanicama, ili u privatnim koje imaju svoje tarife za tu uslugu. 

Italijanski ministar za životnu sredinu, Fratin, pozdravio je ovu inicijativu, tako da je za očekivati da uskoro ista pravila budu uvedena u celoj zemlji. 

(RTS)