Idvor u čast Pupina – banatsko selo želi da postane centar za mlade talente

Mihajlo Pupin bio je jedan od osnivača Nase, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor osamnaest univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.

A u Idvor, mesto iz kojeg je Pupin otišao u svet i postao jedan od najvećih svetskih naučnika, već godinama, od marta dolazi sve više turista.

„Svake godine imamo posete turista iz svih krajeva sveta, u prethodnih nekoliko godina ljudi iz preko 50 država su posetili Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin, ali najveći deo poseta čine đaci iz osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Godišnji prosek poseta jeste oko 10.000“, kaže direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin“ Svetislav Zakić.

I ovog marta, Idvorci se sećaju svog najslavnijeg stanovnika, pa u već postojeće programe uvode i nove.

„To jeste dodela nagrada po konkursu koji već sedam godina unazad objavljuje opština Kovačica u čast Mihajla Pupina, te smo odlučili da od ove godine ubuduće bude i tradicija da se na godišnjicu smrti Mihajla Pupina dodeljuje nagrade“, navodi Zakić.

Idvor se sprema i za 170. godišnjicu Pupinovog rođenja u oktobru. Nastavlja se rekonstrukcija memorijalnog centra.

„Ono što želimo da sada, na 170. godišnjicu, učinimo za Idvor je da on postane jedno sedište znanja, odnosno da postane pravi regionalni centar za telente. Da Idvor iz jednog 20. veka u kome se i dalje, nažalost, nalazi, dođe u 21. vek“, ističe državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak.

Otuda i podsećanje na još jedan Pupinov jubilej – za autobiografiju Sa pašnjaka do naučenjaka, Pupin je pre sto godina dobio Pulicerovu nagradu.

(RTS)


Ostavite komentar