Dokaz da su bebe postojale i da je bol stvaran – Britanke mogu da izvade potvrdu da su izgubile trudnoću

Parovi koji su u Velikoj Britaniji prošli kroz bolno iskustvo pobačaja, sada mogu da dobiju sertifikat, svojevrsnu pisanu potvrdu kao sećanje na izgubljenu trudnoću.

Lora, državljanka Velike Britanije, navodi da su nakon što je pobacila 2020. godine, njen muž i ona bili skrhani, te da o tome ne pričaju često, ali da neće zaboraviti bebu koja je bila deo nje.

Ističe, međutim, da bi želela otvoreno i iskreno da razgovara sa decom o tom gubitku.

„Moj šestogodišnji sin zna za brata ili sestru koji su umrli u maminom stomaku. Za mene je važno da imam zvanični dokument koji dokazuje da je naša beba postojala, koji možemo da stavimo u kutiju za čuvanje uspomene i o čemu ćemo moći da pričamo“, priča Laura.

U razgovoru za Bi-Bi-Si Holi je rekla da je bilo katarzično i terapeutsko iskustvo kada je zatražila četiri sertifikata za četiri bebe koje je izgubila u poslednje tri godine.

„Dokumenta dolaze u velikoj koverti. Iako ih neću uramiti ili pokazivati, činjenica da ta informacija postoji me umiruje. Frustrirajuće je kada lekarima moram da prepričam šta mi se dešavalo. Sertifikati su dokaz da su se ta iskustva desila i potvrđuju moju traumu“, navodi Holi.

Put jedne porodice

Lizi se, pak, oseća zbunjeno povodom izdavanja tih dokumenata, jer je tri puta pobacila, ali je samo tokom jedne trudnoće čula otkucaje srce bebe.

„Osećam se zbunjeno u vezi sa tim da li da podnosim zahtev za potvrdu o gubitku bebe za samo jednu trudnoću ili sve tri. Mislim da se i dalje držim poruke – da se rana (trudnoća) ne računa“, ističe Lizi.

Sara navodi da njen muž i ona nisu oklevali da se prijave za potvrdu o gubitku bebe, jer smatraju da je on potvrda onoga kroz šta su zajedno prošli.

Dokaz o postojanju

Parovi u Britaniji mogu da podnesu prijavu za sertifikat koji potvrđuje da su izgubili bebu u period od septembra 2018. godine do danas.

Trudnica koja je imala pobačaj pre 28. nedelje, kako bi se prijavila, mora da ima najmanje 16 godina, kao i da je u vreme gubitka živela u Britaniji.

Žene su pozdravile uvođenje ove novine, ističući da je reč o dokazu da su njihove bebe postojale, dok britanski ministri kažu da su do odluke došli nakon što su saslušali roditelje koji su prošli kroz bolno iskustvo.

Beba koja je rođena mrtva, nakon 24 navršene nedelje trudnoće, naziva se mrtvorođenče i njena smrt se zvanično registruje, dok se one koje su umrle pre te nedelje, uglavnom zbog komplikacija, zvanično ne evidentira.

(RTS)