Ruska nevladina organizacija: Više od 100 ljudi uhapšeno na skupovima povodom rođendana Navaljnog

U 23 ruska grada, uhapšeno je najmanje 109 ljudi, navedeno je u saopštenju nevladine organizaciji za zaštitu ljudskih prava „OVD-Info“ koja je specijalizovana za brojanje uhapšenih tokom protesta u Rusiji.

Na video-snimcima iz Moskve i Sankt Peterburga vidi se kako policija hapsi demonstrante, preneo je Rojters.

Snimljeno je i kada je u Moskvi uhapšen čovek koji je držao natpis na engleskom: “Oslobodite Navaljnog“.

Uhapšen 2021. nakon povratka sa lečenja iz Nemačke

Bivši advokat i opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je u januaru 2021. godine kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen nakon što je iznenada kolabirao u avionu.

Nemačka i druge zapadne države tvrde da je to bio pokušaj ubistva pomoću nervnog agensa novičoka. Dok se lečio u Nemačkoj, vlada te zemlje je saopštila da, na osnovu analiza krvi Navaljnog, ima neoborive dokaze da je otrovan. Moskva negira takve navode.

Navaljni je u Rusiji osuđen na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru i nepoštovanje suda, za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ga ućutkali. U aprilu je protiv njega pokrenut slučaj i povodom optužbi za terorizam.

Ruski opozicionar je u februaru ove godine saopštio  da je premešten u strogu samicu i da će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce.

Oko 500 medicinskih radnika je mesec dana ranije poslalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara i glasnih kritičara Vladimira Putina u Rusiji. Podršku javnosti stekao je tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države. Njegova antikorupcijska nevladina organizacija zabranjena je kao ekstremistička.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike