Ruska nevladina organizacija: Više od 100 ljudi uhapšeno na skupovima povodom rođendana Navaljnog

U 23 ruska grada, uhapšeno je najmanje 109 ljudi, navedeno je u saopštenju nevladine organizaciji za zaštitu ljudskih prava „OVD-Info“ koja je specijalizovana za brojanje uhapšenih tokom protesta u Rusiji.

Na video-snimcima iz Moskve i Sankt Peterburga vidi se kako policija hapsi demonstrante, preneo je Rojters.

Snimljeno je i kada je u Moskvi uhapšen čovek koji je držao natpis na engleskom: “Oslobodite Navaljnog“.

Uhapšen 2021. nakon povratka sa lečenja iz Nemačke

Bivši advokat i opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je u januaru 2021. godine kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen nakon što je iznenada kolabirao u avionu.

Nemačka i druge zapadne države tvrde da je to bio pokušaj ubistva pomoću nervnog agensa novičoka. Dok se lečio u Nemačkoj, vlada te zemlje je saopštila da, na osnovu analiza krvi Navaljnog, ima neoborive dokaze da je otrovan. Moskva negira takve navode.

Navaljni je u Rusiji osuđen na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru i nepoštovanje suda, za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ga ućutkali. U aprilu je protiv njega pokrenut slučaj i povodom optužbi za terorizam.

Ruski opozicionar je u februaru ove godine saopštio  da je premešten u strogu samicu i da će mu u narednih šest meseci biti zabranjeno da ima posetioce.

Oko 500 medicinskih radnika je mesec dana ranije poslalo otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće lekarske posete.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara i glasnih kritičara Vladimira Putina u Rusiji. Podršku javnosti stekao je tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države. Njegova antikorupcijska nevladina organizacija zabranjena je kao ekstremistička.

(RTS)