Rat u Ukrajini – šta je u Južnoj Africi utovareno u brod „Lejdi ar“

Za dve noći, između 6. i 8. decembra, u južnoafričkoj luci u Sajmons taunu, tovar nepoznatog porekla utovaren je na brod „Lejdi ar“, koji se, nakon toga, vratio u jednu od ruskih luka.

„Ubeđeni smo da je u brod utovareno naoružanje“, rekao je američki ambasador u Južnoj Africi, Ruben Bridžeti, čime je pokrenuta lavina optužbi južnoafričkih vlasti i opozicije oko odnosa Pretorije prema ratu u Ukrajini.

„Naoružavanje Rusije je veoma opasno… Od Južne Afrike očekujemo da se drži principa nesvrstanosti“, rekao je američki ambasador lokalni medijima, nakon čega mu je vlada u Pretoriji uručila demarš.

Portparol ministarstva spoljnih poslova, Klejson Monjela, rekao je da vlada nema podatke o isporukama oružja Rusiji od početka rata u Ukrajini, te najavio da će vlasti u Pretoriji o tome, uskoro, obavestiti i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Gotovo istovremeno, ministarka odbrane te države, Tandi Modise je do sada odbijala da komentariše američke navode, sugerišući da je ceo proces deo starog ugovora, uključujući i municiju.

Modise je, međutim, rekla da je municija istovarena iz broda, a ne utovarena, kako tvrde Amerikanci.

Južnoafrički mediji su, donekle, stali na stranu vlade tvrdeći da su Amerikanci slične optužbe iznosili pre bezmalo deset godina tvrdeći da je oružje iz te zemlje, tajno, isporučivano Iraku, što se kasnije ispostavilo netačnim.

Protivnici vlade, pak, smatraju da se inače prilično uzdržani američki ambasador ne bi osmelio na ovakve izjave, da od obaveštajnih službi nije dobio čvrste dokaze da je na brod „Lejdi ar“ zaista ukrcano naoružanje.

Dodatne sumnje unela je i činjenica da se ruski brod ukotvio u vojnoj bazi radije nego u trgovačkoj luci u Kejptaunu, a vlada u senci je od vlasti zatražila precizne odgovore šta se uistinu događalo između 6. i 8. decembra.

Odgovore traži i predsednik Siril Ramafosa koji je naložio da se formira parlamentarna komisija, koja će ispitati ovaj slučaj. Na čelu komisije, kako navode južnoafrički mediji, nalaziće se penzionisani sudija, čije ime nije objavljeno.

Brod „Lejdi ar“ se još od maja prošle godine nalazi na crnoj listi američkog ministarstva finansija.

Prema podacima sa transpondera ovog broda, „Lejdi ar“ je u septembru prošle godine isplovila iz ruske luke Novorosijsk, da bi početkom novembra bila registrovana na obalama Togoa.

„Lejdi ar“ je do Kejptauna stigla 5. decembra, nakon čega su puna četiri dana bili isključeni transponderi.

Šta se zaista nalazilo u brodu mogle bi da razjasne američke obaveštajne službe, od kojih je Južna Afrika zatražila dokaze kojima bi bile potkrepljene tvrdnje ambasadora SAD.

„Američke obaveštajne službe su navele da će nam dati dokaze kada bude pokrenuta valjana istraga. Ove optužbe shvatamo ozbiljno“, navele su vlasti u Pretoriji.

Južna Afrika se, od početka rata u Ukrajini, često nalazila na meti zapadnih kritika zbog stava prema ovom sukobu i uzdržavanja od glasanja u Ujedinjenim nacijama. Takođe, Pretorija je u februaru ugostila ruske i kineske ratne brodove na velikim manevrima.

Ta država će, takođe, biti domaćin samitu država članica Briksa, na kojem se očekuje i ruski predsednik Vladimir Putin.

Vladajući Afrički nacionalni kongres, koji je predvodio borbu protiv aparthejda, ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ali Južna Afrika ima mnogo razvijeniju trgovinsku saradnju sa zapadom.

(RTS)