Poplava u pustinji – jednogodišnja količina kiše pala u danu u Dubaiju

Više od 140 milimetara kiše palo je u utorak u Dubaiju za samo 24 sata – otprilike jednogodišnja količina padavina na tom području.

Nacionalni centar za meteorologiju saopštio je da je to najveća količina padavina u poslednjih 75 godina, odnosno od 1949. od kada se vrše merenja.

Kiša je padala tako jako da su mnogi vozači bili primorani da napuste svoja vozila, jer su se putevi pretvorili u reke, pa je vožnja bila nemoguća.

Nevreme je poremetilo i avio-saobraćaj na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, trećem najprometnijem aerodromu na svetu, koji je bio zatvoren, a letovi preusmereni.

Poremećaji u radu aerodroma nastavljeni su i danas. Prilazni putevi su blokirani zbog poplava, a više avio-kompanija javlja da će biti kašnjenja letova.

I aerodrom saoštava da se letovi i dalje preusmeravaju i da će biti kašnjenja.

„Savetujemo vam da ne dolazite na aerodrom osim ako je to apsolutno neophodno“, naveo je aerodrom na Tviteru.

Snimci sa društvenih mreža pokazuju i da su prizemlja mnogih objekata poplavljena.

Kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai ima toplu i suvu klimu. Padavine su retke i u mnogim oblastima postoji ograničena infrastruktura, odnosno drenaža za suočavanje sa ovako ekstremnim vremenskim uslovima.

Kiša je padala i u Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. U susednom Omanu najmanje 18 ljudi je poginulo, a više njih se vodi kao nestalo u obilnim padavinama poslednjih dana, prenose mediji. 

(RTS)