Pokušaj državnog udara u Sudanu, sukobi paravojne grupe i vojske u više gradova

Glavna paravojna grupa Sudana saopštila je da je zauzela predsedničku palatu, rezidenciju šefa vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu u očiglednom pokušaju državnog udara, dok vojska saopštava da se i dalje bori.

Snage za brzu podršku (RSF), koje su optužile vojsku da ih je prva napala, takođe tvrde da su zauzele aerodrome u severnom gradu Merove i u El Obeidu na zapadu.

Situacija na terenu je nejasna. Vojska je saopštila da se bori protiv RSF na lokacijama za koje su paravojske rekli da su ih zauzele i negirala da je RSF zauzela aerodrom Merove.

Velika konfrontacija između RSF i vojske mogla bi da gurne Sudan u širi građanski sukob dok se već bori sa ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem.

RSF je optužila vojsku da sprovodi u plan zaveru pristalica svrgnutog predsednika Omara Hasana el Bašira i da je pokušala državni udar.

Kako je saopštila vojska, sudanske vazduhoplovne snage izvode operacije protiv RSF.

Oklopna vozila na ulicama Kartuma, okršaji u stambenim naseljima

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko delova sudanske prestonice, Kartuma, a očevici izveštavaju o pucnjavi u susednim gradovima.

Novinar Rojtersa navodi da je video topove i oklopna vozila raspoređene na ulicama prestonice i čuo vatru iz teškog naoružanja u blizini sedišta vojske i RSF.

Lekari su rekli da je došlo do sukoba u stambenim naseljima i da su najmanje tri civila poginula.

Sukoba je bilo i u sedištu sudanske državne televizije, kratko je rekao voditelj koji se pojavio na ekranu.

Došlo je do teške razmene vatre u Meroveu, rekli su očevici Rojtersu.

Očevici Rojtersa rekli su da se dve strane sukobljavaju i u El Fašeru i Njali koji se nalaze u oblasti Darfura.

SAD, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjene nacije i Evropska unija pozvale su na prekid neprijateljstava.

Američki ambasador u Sudanu Džon Godfri rekao je da je eskalacija tenzija „izuzetno opasna“. On i osoblje ambasade su u skloništu.

Prebacivanje odgovornosti za izazivanje sukoba

Vojska je saopštila da je RSF pokušao da napadne njihove trupe na nekoliko položaja nakon što su svedoci prijavili jaku vatru u više delova zemlje, što je izazvalo strah od potpunog sukoba.

RSF, za koji analitičari kažu da ima 100.000 ljudi, tvrdi da je njegove snage prva napala vojska.

Ranije je RSF, na čijem čelu je bivši vođa milicije general Muhamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, saopštio da je vojska opkolila jednu od njenih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Hemedtijev RSF formiran je od milicija optuženih za ratne zločine u sukobu u Darfuru. U junu 2019, snage bezbednosti predvođene RSF optužene su za raciju u prodemokratskom kampu u Kartumu i skoro 130 ljudi je ubijeno, prema podacima lekara aktivista.

Hemedti je zamenik lidera vladajućeg Suverenog saveta na čelu sa generalom vojske Abdelom Fatahom el Burhanom od 2019. godine.

Političke stranke koje su potpisale prvobitni sporazum o podeli vlasti sa vojskom i RSF pozvale su ih da prekinu neprijateljstva. Ruska ambasada je takođe pozvala na prekid nasilja.

Višednevne tenzije između dve strane

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i RSF, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon borbi za vlast i vojnih udara.

Hemedti, nekada jedan od najstrašnijih i nemilosrdnih vođa milicija u Darfuru, stavio se na čelo planirane tranzicije ka demokratiji, uznemirivši kolege vojne vladare i pokrenuvši mobilizaciju trupa u glavnom gradu Kartumu.

Razdor između snaga izbio je na površinu u četvrtak, kada je vojska saopštila da su nedavni pokreti RSF, posebno u Meroveu, nezakoniti.

RSF, koja je zajedno sa vojskom zbacila Bašira 2019. godine, počela je preraspoređivanje jedinica u Kartumu i drugde usred razgovora prošlog meseca o njenoj integraciji u okviru tranzicionog plana koji bi doveo do novih izbora.

(RTS)