Opasne materije na brodu koji je udario u baltimorski most – deo se izlio u reku, utvrđuje se stepen zagađenosti

Pripadnici američkog Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (NTSB) utvrdili su da je veliki teretni brod „Dali“, koji je udario u baltimorski most „Frensis Skot Ki“ i izazvao rušenje konstrukcije, prevozio najmanje 56 kontejnera opasnih materijala.

„Brod je nosio korozivne i zapaljive materijale, kao i litijum-jonske baterije. Neki od kontejnera su oštećeni, a deo materijala se izlio u reku Patapsko i nadležne inspekcije ispituju zagađenost vode“, navela je predsednica NTSB-a Dženifer Homendi na konferenciji za medije.

Odbor je takođe istakao da se sa broda koji je prevozio oko 3.000 kontejnera robe ka Kolombu i Šri Lanki prikupljaju drugi dokazi koji bi pomogli u utvrđivanju činjenica šta se dogodilo neposredno pre nesreće.

Trenutno se zna da je 23-člana posada „Dalija“ prijavila da će doći do sudara dva minuta nakon što je utvrdila da na brodu nema struje, zbog čega sistem za upravljanje i motori nisu bili u funkciji.

„Prikupljamo informacije sa uređaja broda, a uzimamo i detaljne iskaze kapetana i drugih članova posade. Pronašli smo crnu kutiju, pa ćemo videti šta se dogodilo“, potvrdila je Homendijeva.

Izvučena tela dvojice radnika

Spasilačke službe izvukle su tela dvojice radnika, dok se nastavlja potraga za još najmanje četvoro nestalih za koje se pretpostavlja da su se utopili.

„Pronađena su tela Alehandra Ernandeza Funetesa iz Meksika i Dorlijana Kastilja Kabrere iz Gvatemale“, saopštila je policija Merilenda.

Navodi se i da je Fuentes navršio 36, a Kabrero 26 godina, kao i da su tela bila „zarobljena u crvenom kamionetu na dubini od sedam i po metara“.

Žrtve su bili radnici koji su popravljali rupe na konstrukciji mosta, a u vodu su pale sa visine od najmanje 50 metara.

Obojica su živeli u blizini Baltimora.

„Radnici bili na pauzi u trenutku nesreće“

Ronioci i rečna policija sonarima i dalje pretražuju teren, ali upozoravaju da su „svi napori za nestalima iscrpljeni“ i da „čvrsto veruju“ kako su preostala vozila sa mosta pod vodom i betonskom konrtukcijom.

Temperatura vode u reci Patapsko bila je oko osam stepeni Celzijusovih. 

„Većina radnika bila je na pauzi neposredno pre udara i sedeli su u svojim automobilima“, saopšteno je iz policije.

(RTS)