Netanjahu: Napad na Rafu pitanje trenutka; Sisi: Egipat neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha. Navodi da je otkrila i uništila mrežu Hamasovovih tunela na severu Gaze.

Izraelski zvaničnici navode da Rafa, gde se, kako tvrde, nalaze četiri Hamasova bataljona, ostaje poslednje veliko uporište Hamasa u Pojasu Gaze, nakon operacije izraelske vojske na severu i u centralnom delu palestinske enklave.

Premijer Benjamin Netanjahu, koji je odobrio operativne planove za ofanzivu na Rafu, poručio je da je ofanziva na najjužniji grad u Pojasu Gaze neophodna kako bi se ostvarili ratni ciljevi i da nije pitanje da li će biti ofanzive, već kada će je biti.

Reagovao je nemački kancelar Olaf Šolc i poručio da bi veliki broj civilnih žrtava, koji bi mogao biti rezultat izraelskog napada na Rafu, otežao regionalni mir. 

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da njegova zemlja neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 31.000, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Kako je navelo, u napadima je ubijeno 31.645 Palestinaca, a 73.676 povređeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na tu enklavu.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na severni deo Izraela.

(RTS)