Izrael bira model odgovora na iranski napad; SAD obavestile Netanjahua da ne žele novi sukob

Izrael je odlučan u nameri da odgovori na napad Irana, ali je nejasno kada i u kom obimu. Ratni kabinet na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razmatrao je detalje kontraudara. Trebalo bi da bude moćan, takav da ne izazove rat širih razmera i ne bude blokiran od Sjedinjenih Država.

Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije ukoliko Tel Aviv ili Vašington odgovore na njihov udar, što je potvrdio i i šef diplomatije Irana. Građani i javnost veruju da će Izrael ubrzo napasti zbog čega je situacija napeta. 

Ujedinjene nacije, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da ne žele nove sukobe. Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je fokusiran na bezbednost Izraela, Bliskog istoka i Pojasa Gaze, a Bela kuća da je Bajden upozorio Netanjahua kako ne želi rat širih razmera. 

Izraelska vojska (IDF) odlaže najavljivanu ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom, dok Stejt department ističe „značajnu promenu na bolje“ u izraelskom pristupu u pregovorima o primirju. Sada, kako kažu, Hamas odbacuje najnoviji predlog o prekidu sukoba, koji je ušao u 193. dan. 

Nasilje između izraelskih vojnika i doseljenika i Palestinaca u porastu je na Zapadnoj obali, otkako je u petak nestao izraelski tinejdžer koji je kasnije pronađen mrtav. IDF su za ubistvo optužile „palestinske terorističke organizacije“. U novim incidentima poginula su trojica Palestinaca.

(RTS)