Dubai posle olujnog kolapsa – cisterne na ulicama, napušteni automobili, aerodrom u vanrednom režimu

Kiša koja je u utorak zadesila Ujedinjene Arapske Emirate bila je najobilnija u proteklih 75 godina. Samo u Dubaiju u jednom danu pala je jednogodišnja količina kiše, koja je za sobom ostavila jednu žrtvu i nezapamćenu štetu u gradu usred pustinje.

Dva dana kasnije, nadležne službe i dalje raščišćavaju saobraćajnice, na kojima je voda poprimila razmere jezera.

Na ulicama su i dalje poplavljeni automobili i autobusi, koje su vozači bili primorani da ostave usled saobraćajnog kolapsa koji je izazvala oluja.

Ni vraćanje na regularan režim rada međunarodnog aerodroma u Dubaiju, koji je nedavno proglašen za drugi najprometniji na svetu, ne ide glatko. Poplavljene su piste, zbog čega letovi kasne ili se otkazuju.

Predstavnik aerodroma Majed Al Joker rekao je za televiziju Al Arabija da očekuje da će se do kraja dana aerodrom vratiti na nekih 60 do 70 odsto normalnog funkcionisanja. Potpuno vraćanje na regularni režim rada očekuje se u naredna 24 sata.

Mnogi putnici ostali su zaglavljeni na aerodromu, ali i na putu do njega.

Oluja je nanela veliku štetu i tržnim centrima, poslovnim objektima.

“Ovo je do sada neviđeno. Bilo je kao invazija vanzemaljaca“, rekao je za Rojters Džonatan Ričards, Britanac koji živi u Dubaiju.

Problema ima i u Abu Dabiju, gde je u nekim supermarketima i restoranima došlo do nestašice, jer je isporuka dobara iz Dubaija praktično bila nemoguća.

Predsednik šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan naredio je da se proceni šteta i pruži podrška porodicama pogođenim olujom.

Prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan bin Rašid Al Maktum poručio je da je bezbednost građana, stanovnika, ali i turista najveći prioritet.

„Na sastanku sa vladinim zvaničnicima u Dubaiju postavili smo direktive za pripremu sveobuhvatnih planova kao odgovor na prirodne krize kao što su neočekivani trenutni vremenski uslovi“, rekao je šeik.

Inače, kiše su retke u UAE i uopšte na Arapskom poluostrvu, koje je poznato po suvoj pustinjskoj klimi. Letnje temperature vazduha mogu porasti i iznad 50 stepeni Celzijusa.

U javnosti se pokrenulo pitanje da li je za oluju krivo zasijavanje oblaka – odnosno stvaranje veštačke kiše manipulacijom oblacima – proces koji UAE, kako navode agencije, često sprovode.

Na te sumnje reagovala je zvanična državna agencija koja nadgleda taj proces, negirajući da je pre oluje bilo takvih operacija.

Klimatski eksperti kažu da ekstremne vremenske prilike ne treba da čude u vremenima ekstremnog globalnog zagrevanja.

Pored UAE, nevreme je pogodilo i Oman, gde je, prema izvorima Rojtersa, stradalo 20 osoba. 

Oluja je zadesila i Bahrein, Katar i Saudijsku Arabiju.

(RTS)