CIK Rusije: Obrađeno 99 odsto glasova, za Putina glasalo 87,32 odsto birača

Podaci CIK-a pokazuju da je Vladimir Putin osvojio 87,32 odsto glasova, Nikolaj Haritonov 4,30 odsto glasova, Vladislav Davankov 3,80 odsto, a Leonid Slucki 3,20 odsto, prenosi agencija RIA Novosti.

Izbori za predsednika Rusije trajali su od petka, 15. marta do nedelje u 20 časova po lokalnom vremenu kada su zatvorena sva biračka mesta.
 
Putin je sinoć, nakon prvih objavljenih rezultata, posebnu zahvalnost izrazio učesnicima rata u Ukrajini, rekavši da oni pružaju Rusiji „uslove za njen razvoj i postojanje“.

„Nikada neće biti moguće suzbiti volju Rusa spolja. Rezultati izbora su manifestacija poverenja građana i njihove nade da će se sve ispuniti. Od svakog glasa svakog građanina sačinjena je jedinstvena volja naroda. Nikome ko je želeo da uguši našu volju to nije pošlo za rukom u istoriji, nije ni sada i neće ni u budućnosti“, poručio je Putin.

Rekao je i da se nekoliko dana pre smrti opozicionara Alekseja Navaljnog složio da ga zameni za određene ruske zatvorenike u inostranstvu.

Supruga preminulog opozicionara Julija Navaljna pozvala je, inače, Ruse da iskažu protest aktuelnoj vlasti, tako što će ispisati ime njenog supruga na listić ili neće glasati.

(RTS)