Borbeni avioni presreli dron lansiran s istoka, Iran otvorio aerodrome u Teheranu – zbog krize porasla cena zlata

Iran je proglasio kraj operacije, tvrdi da je ispunio svoj cilj. Upozorio je da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa.

Predsednik Izraela Isak Hercog je, sa druge strane, poručio da je Iran napadom objavio rat Tel Avivu dok je portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari, saopštio da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon napada Irana.

SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obe strane na suzdržanost.

Istovremeno izraelska vojska deluje širom Pojasa Gaze već 192. dan. Saopštila je da će angažovati dve rezervne brigade za operacije u toj palestinskoj enklavi.

Oglasili su se i lideri G7 koji su pozvali na okončanje krize u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca.

Hamas je odgovorio tako što je posrednicima predstavio novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze u kojem zahteva od Izraela šestonedeljno primirje u zamenu za 129 izraelskih talaca koji se nalaze u Gazi od 7. oktobra.

Na Zapadnoj obali nastavljene su racije IDF-a ali i napadi doseljenika.

Od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijena su 464 Palestinca, a 4.800 ih je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine, prenosi Vafa.

(RTS)