Blinken: Za 100 odsto stanovništva Gaze potrebna humanitarna pomoć; Egipat ubedio Hamas da ne napusti pregovore

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe izvele „preciznu operaciju“ u kompleksu bolnice Šifa u Gazi tokom koje je došlo do razmene vatre sa palestinskim borcima. Tvrdi da je eliminisala visokog člana Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da je IDF u kompleksu bolnice pucao na civile. Tvrde da ima više mrtvih i ranjenih. Meta IDF-a bio je i izbeglički kamp Nuseirat, u napadu je poginulo najmanje devetoro civila.

Reagovao je direktor Svetske zdravstvo organizacije Tedros Adanom Gebrejesus i poručio da bolnice nikad ne smeju da budu bojišta.

UN saopštile da se više od 1,1 milion Palestinaca suočava sa katastrofalnom glađu, dok visoki zvaničnik EU Žozep Borelj kaže da Izrael koristi glad u Gazi kao ratno oružje.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o razvoju situacije u Pojasu Gaze, prvi put od 15. februara, dok je Egipat zatražio da SAD objasne Izraelu posledice kopnene ofanzive na Rafu,  budući da su SAD saopštile da se protive toj planiranoj operaciji.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na severni deo Izraela.

Porodice Izraelaca koje su oteli pripadnici Hamasa i kao taoce ih drže u Pojasu Gaze protestovali su ispred kabineta premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu pozivajući na njihovo oslobađanje.

(RTS)